Castelul Chenonceau

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Chenonceau este fara indoiala unul dintre cele mai celebre si admirate monumente arhitectonice ale Loirei. A fost supranumit "castelul femeilor", a primit titlul de "bijuteria Loirei" si a fost transformat intr-unul dintre principalele obiective turistice ale Frantei, dar de fapt, toata aceasta faima se datoreaza mai mult istoriei sale aproape fabuloase, decat arhitecturii sale nu mai putin extrav[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Castelul Chenonceau

Chenonceau este fara indoiala unul dintre cele mai celebre si admirate monumente arhitectonice ale Loirei. A fost supranumit "castelul femeilor", a primit titlul de "bijuteria Loirei" si a fost transformat intr-unul dintre principalele obiective turistice ale Frantei, dar de fapt, toata aceasta faima se datoreaza mai mult istoriei sale aproape fabuloase, decat arhitecturii sale nu mai putin extravagante! De ce "castelul femeilor"? Simplu: pentru ca stapanii sai cei mai importanti si cei ce l-au construit asa cum arata si astazi, au fost femei, regine sau favorite regale!

In continuare, vom trece in revista principalii posesori si contructori ai castelului, ca si personalitatile marcante si evenimentele istorice care s-au petrecut aici.
Primii stapani ai Chenonceau-ului au fost familia de Marques, care a ridicat intre secolele XII-XV o moara fortificata si un castel medieval pe raul Cher. Din acest edificiu initial nu ne mai ramane azi decat marele donjon ce strajuie intrarea principala.

Apoi, in 1513, Thomas Bohier, preceptor de taxe din Normandia si sotia sa Catherine Briconnet il renoveaza in stil italian renascentist. Mostenitorii lor il cedeaza dupa moartea lor, faimosului rege Francisc I (1494-1547), marele patron al Renasterii franceze.
Fiul sau, Henric II (1519-1559), sotul controversatei Caterina de Medici (1519-1589) si cel ce va fi ucis cu lancea intr-un turnir, il face cadou celebrei sale amante Diana de Poitiers, in 1547. Ea este cea care va ordona construirea podului suspendat peste Cher din banii proveniti din impozitul pe clopote, si a magnificelor gradini ce-i poarta numele!

Dupa moartea regelui Caterina de Medici, vrea sa se razbune pe marea sa rivala, smulgandu-i Chenonceau. Din acest motiv, in 1559 ea o va constrange pe Diana sa renunte la castel, in schimbul altuia: Chaumont. Caterina a facut cele mai mari schimbari si ajustari din toata istoria edificiului, si aceasta mai ales prin construirea marii galerii de doua etaje deasupra podului peste Cher si amenajarea gradinilor ce de asemenea ii poarta numele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.