Case study of the risk assessment of nitrates in food in the west side of Romania

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.86

nivel: Facultate

Riscul pentru ingestia de nitrati la copii este supraunitar dar apropiat de 1. Asadar riscul la copii este prezent si cu atat mai mare cu cat copilul este mai mic (greutatea corporala este definitorie in acest sens). Din cauza proportiei mari de populatie rurala care bea apa din surse necontrolate (aproximativ 65%) riscul privind expunerea nitrati este unul colectiv. In toate cazurile apa detine [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Case study of the risk assessment of nitrates in food in the west side of Romania

Riscul pentru ingestia de nitrati la copii este supraunitar dar apropiat de 1. Asadar riscul la copii este prezent si cu atat mai mare cu cat copilul este mai mic (greutatea corporala este definitorie in acest sens). Din cauza proportiei mari de populatie rurala care bea apa din surse necontrolate (aproximativ 65%) riscul privind expunerea nitrati este unul colectiv. In toate cazurile apa detine contributie majora in HR si de acea este componenta care se cere a fi eliminata cel mai rapid.

Variabilitatea acestui risc este totusi mare din cauza diferitelor obiceiuri culinare ale populatiei, din cauza variabilitatii permanente a calitatii apei freatice, din cauza varstei diferite a subiectilor precum si a variabilitatii ratei de conversie a nitratilor in nitriti.
CONCLUZII:Din evaluarea calitatii alimentelor care contin nitrati (apa, vegetale, mezeluri) rezulta ca toate aceste trei componente contribuie intr-o anumita proportie la prezenta riscului la populatia din zona de campie a judetului Timis.

Aproximativ 65% din populatia din zona rurala de campie a judetului Timis foloseste apa din surse proprii necontrolate. Se impune de urgenta realizarea de retele de apa la nivelul localitatilor mici. Ca o masura tranzitorie se poate ca fiecare localnic sa-si controleze apa de baut din gospodarie si sa evite folosirea ei daca aceasta nu corespunde standardelor. Vegetalele pe care le folosim in alimentatie pot aduce o contributie ridicata de risc prin continutul de nitrati (salata si spanacul) sau prin expunerea permanenta (cartofi). Vegetale ca morcovii, rosiile, castravetii, etc. nu prezinta risc din acest punct de vedere.

Mezelurile din comert contribuie si ele la riscul insumat.
Chiar daca limitele impuse de legislatia in vigoare pentru apa [14] sunt mult mai mici decat cele pentru preparatele din carne sau vegetale[8], totusi apa are si ea o contributie mare la evaluarea riscului prin faptul ca expunerea este mai mare. Chiar daca luate separat: apa, vegetalele si preparatele din carne nu produc efecte asupra sanatatii omului asocierea acestor trei componente poate duce in anumite cazuri la un risc crescut asupra sanatatii populatiei, indeosebi asupra copiilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.