Casatoria in dreptul roman

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.31

nivel: Facultate

Aceast material didactic contine 6 pagini in format word document.

Din cele mai vechi timpuri familia era baza tuturor relatiilor sociale si personale in Roma Antica, ajungand sa influenteze activitatile publice si politice.

Romanii aveau valori morale tipice unei societati agrare conservatoare cu puternice legaturi familiale. Ei munceau din greu, se bazau pe proprii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Casatoria in dreptul roman

Aceast material didactic contine 6 pagini in format word document.

Din cele mai vechi timpuri familia era baza tuturor relatiilor sociale si personale in Roma Antica, ajungand sa influenteze activitatile publice si politice.

Romanii aveau valori morale tipice unei societati agrare conservatoare cu puternice legaturi familiale. Ei munceau din greu, se bazau pe propriile puteri, fiind foarte precauti, asumandu-si responsabilitatile si impotrivindu-se inamicilor.

Pretuiau virtuozitatea, curajul fizic si moral potrivit unui barbat (vir . Stress-ul asupra responsabilitatilor familiale era evident datorita ideii de pietas, credinta prin care toate familiile romane datorau loialitate autoritatii familiei si zeilor. La fel, fides (buna credinta), crea din cuvantul unui roman juramantul sau - atat in viata publica cat si in cea particulara.

Familia romana reflecta natura patriarhala a statului roman prin dreptul de viata si de moarte pe care-l avea tatal (paterfamilias) asupra sotiei si copiilor pe care ii putea maltrata, ucide sau vinde ca sclavi. Treptat - treptat, aceste drepturi tiranice au disparut; dar pana in secolul I e.n. sotul mai avea inca dreptul, in anumite cazuri, sa-si ucida sotia; iar pana in preajma anului 400 e.n. putea sa-si repudieze copiii nou-nascuti, expunandu-i si parasindu-i in strada; sau, mai tarziu, sa-i vanda (dar numai in afara Romei) ca sclavi.

Fiecare tata era preotul cultului stramosilor sai si a zeului care ii proteja familia. Venerarea ancestrala se baza pe geniul familiei (gens), care era spiritul launtric cedat de la o generatie la alta. Aceasta credinta i-a legat pe romani de stramosii lor si de urmasi intr-o singura comunitate continua.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.