Casatoria ca motiv literar

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.93

nivel: Liceu

Alungata de acasa, se refugiaza intr-o coliba din padure unde da nastere unui "pui de print". Iubirea se transforma in altruism, cand timp de sapte ani printesa isi ingrijeste fiul in coliba din padure. Dupa sapte ani, Calin e dispus sa-si asume responsabilitatea povestii de dragoste. Ea il iarta si Calin se integreaza, prin nunta, in ordinea umana. Prima intalnire intre cei doi indragostiti, Per[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Casatoria ca motiv literar

Alungata de acasa, se refugiaza intr-o coliba din padure unde da nastere unui "pui de print". Iubirea se transforma in altruism, cand timp de sapte ani printesa isi ingrijeste fiul in coliba din padure. Dupa sapte ani, Calin e dispus sa-si asume responsabilitatea povestii de dragoste. Ea il iarta si Calin se integreaza, prin nunta, in ordinea umana. Prima intalnire intre cei doi indragostiti, Persida si Natl, ca si pentru fata si Calin (Numai ochiul e vorbaret, iara limba lor e muta) are loc pe cale vizuala: se zaresc prin fereastra sparta si resimt privirile unuia catre altul prin modificari fiziologice - lui Natl i se impaienjenesc ochii, simte ca ceva s-a rupt in sufletul lui:

Ii era parca s-a rupt, s-a frant, s-a surpat deodata ceva si o mare nenorocire a cazut pe capul lui. Persida, dupa ce il vede cu ochii uimiti si cu rasuflarea taiata, se inroseste si simte cum inima ii este sagetata: Obrajii ei se umplura de sange, si ii era parca o sagetase ceva prin inima. Iubirea-pasiune s-a declansat: cand o vede iar la ferastra, pe Natl il trec fiorii si ii face gesturi disperate Persidei ca sa inchida fereastra. Cand se intalneste cu ea pe pod, hotaraste sa nu dea inapoi si sa se indrepte direct spre flacara a mare ce se ivi fara de veste in calea lui: Era greu afara din cale!

Cum sa treaca? Cum sa calce? Cum sa-si tie mainile? Cum sa se uite la ea? Sa-si ridice palaria ori sa faca ca si cand n-ar cunoaste-o?. Pentru Persida, iubirea-pasiune se transforma in iubire-suferinta, in iubire-altruism: batuta de un sot care a devenit lenes, jucator inrait de carti, ea devine barbatul casei si incropeste, ca hangita, o afacere. Desi fuge de Natl, se intoarce totusi la el si ii va mai oferi o sansa, atat lui cat si celor doua familii care vor accepta , dupa nasterea copilului, aceasta casnicie.

In Cartea nuntii, cei doi copii frumosi, Jim si Vera, traiesc iubirea-frumusete. Calatorind cu trenul, intr-un tunel, Jim o "ajuta" pe Vera sa inchida geamul si incearca sa o sarute, dar ea intoarce capul.O descopera apoi pe Vera in caca lui si o invita la sosea.
Pentru a multumi soarta, era necesar ca iubirea dintre printesa si zburator sa se manifeste. Ea nu se poate sustrage vrajei zburatorului:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.