Cartita

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.90

nivel: Gimnaziu

Traieste si in Romania si Republica Moldova. Cartitele traiesc oriunde unde solul este adecvat, cu continut bogat in humus (in padurile de foioase, de-a lungul raurilor, mlastinilor, sesurilor, in terenuri cultivate si in cele intelenite, dar si in zonele cu dune nisipoase, fixate). Are o lungime mica de 115-158 mm (cap + trunchi) si o greutatea de 47-100 g. Poate trai 3-5 ani. Corpul este cilindr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cartita

Traieste si in Romania si Republica Moldova. Cartitele traiesc oriunde unde solul este adecvat, cu continut bogat in humus (in padurile de foioase, de-a lungul raurilor, mlastinilor, sesurilor, in terenuri cultivate si in cele intelenite, dar si in zonele cu dune nisipoase, fixate). Are o lungime mica de 115-158 mm (cap + trunchi) si o greutatea de 47-100 g. Poate trai 3-5 ani. Corpul este cilindric si blana neagra catifelata; membrele anterioare sunt scurte, cu gheare puternice, adaptate sapatului, iar capul este conic, cu bot alungit si ochi foarte mici; pavilionul urechilor lipseste, iar mirosul si auzul sunt foarte fine.

Se hraneste mai ales cu rame, dar si cu insecte adulte si larvele lor, moluste terestre, miriapode si furnici. Se imperecheaza o data pe an in aprilie-mai, gestatia dureaza circa 4 saptamani. Femela fata 3-7 pui golasi. Cartita este folositoare prin distrugerea multor larve din sol, afanarea si imbunatatirea drenajului intern al apei. Cartitele sunt animale complet carnivore (vermivore, insectivore). Stapanite mereu de nevoia si pofta de mancare mananca orice vietate pe care o gaseste sapand in pamant sau mai rar pe suprafata solului.

Hrana predominanta a cartitei o constituie ramele, care reprezinta peste 90% din componenta hranei. Se hraneste si cu insecte adulte si larvele lor, moluste terestre (melci etc), crustacee terestre, miriapode, furnici si ouale lor, care toate la un loc nu depasesc 5-10% din hrana cartitelor. Dintre insecte predomina in hrana coleopterele (carabusi etc., mai ales larvele lor, care traiesc in pamant), dipterele (larve subterane de muste, mai ales din familiile Bibionidae si Tipulidae), mai putin lepidoptere (omizi de fluturi de noapte etc), himenoptere si ortoptere (coropisnite).

Anii de invazie cu larve de carabusi sunt ani de belsug pentru cartita. Ocazional, mananca si broaste, chitcani, soareci, soparle si serpi, care ajunsi in galeriile de cartite, nu mai vad lumina soarelui. Nici canibalismul nu e rar; invinsul din competitiile crancene care se dau intre masculii de cartite in epoca imperecherii este mancat de invingator. Resturile vegetale gasite in analizele continutului stomacal este pusa pe seama inghitirii accidentale.Datorita metabolismului intens si gradului redus de calorii al hranei, cartitele mananca mult si neincetat si sunt stapanite mereu de nevoia de mancare. Ele au nevoie in 24 de ore o cantitate de hrana de 3-4 ori mai mare decat greutatea lor corporala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.