Cartea nuntii - George Calinescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.28

nivel: Liceu

Totul in casa se improvizeaza Jim vrea sa se spele dar cum nu sunt dusuri foloseste un lighian si ibrice cu apa improvizand dintr-o stropitoare un dus. Efectele sunt dezastroase totul in camera se unda.Jim imbraca un costum care-I dadea o silueta foarte londoneza. Dorind pentru sine si pentru casa in care se afla o imagine moderna, occidentala.

Desi automobilul este o noutate in ep[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cartea nuntii - George Calinescu

Totul in casa se improvizeaza Jim vrea sa se spele dar cum nu sunt dusuri foloseste un lighian si ibrice cu apa improvizand dintr-o stropitoare un dus. Efectele sunt dezastroase totul in camera se unda.Jim imbraca un costum care-I dadea o silueta foarte londoneza. Dorind pentru sine si pentru casa in care se afla o imagine moderna, occidentala.

Desi automobilul este o noutate in epoca, masina lui Jim un minuscul Peugeot nu se incadreaza prin aspect si prin vechime in modernitatea vremii.Tanarul o inspecteaza si porneste la drum visand la o masina mai buna imaginandu-se in ipostaza printului de Walles la bordul unei limuzine.
Iese in oras si regaseste Bucurestiul pe care-l stia de acum 3 ani dar in care aparura constructii moderniste: Platul Ciclob si Lido, palatul societatii de telefoane, automatul Presto de unde Jim isi cumpara inghetata.
Telefoneaza apoi Dorei Schultz cu care facea o gluma, incantata ca-l aude, recunoscandu-l, ea il invita la Lola semnaland si prezenta altei amice Medy.Vesel apoi Jim se indreapta spre bulevard, concurand cu un tramvai.

Caracterizarea lui Jim

Personaj principal tipologia intelectului
Proaspat sosit de la studii din Germania, influentat de civilizatia occidentala, tanarul revine la vechea casa cu molii a matuselor sale a carei atmosfera anacronica ii este imposibil de suportat se prefera viata moderna a Bucurestiului interbelic si traieste iubirea pentru Vera, intemeindu-si o familie.
Caracterizarea directa realizata de naratorul capitolului IV.

Scoate in evidenta ca el este exponentul societatii moderne interbelice.Portretul tanrului, sportiv, dinamic, plin de viata, iubitor de box, dans si inot se contureaza in antiteza cu al matusilor din casa cu molii, pe care Jim le considera ,,mumii ambulante si mate uscate’’
De altfel, femeile care se impotrivesc orcarei noutati noutati care le-ar putea da iluzia ca traiesc scotandul-le din inertie il numesc pe Jim ,,nebun ‘’
Caracterizarea indirecta
Se descrie prin fapte,vorbe gesturi si relatia cu celelalte personaje evidentiaza porteretul moral al lui Jim. Inzestrat cu simtul umorului inventiv, noncomformist, incearca sa-si creeze in casa matusilor iluzia luxului si comfortului.

De acum incerca sa se apropie de vechile lui prietene din adolescenta Lola,Dora si Medy vazand in fiecare dintre ele o posibila partenera. Amicele nu se pot transforma ca prin minune in idealul de feminitate al lui Jim. Spontan si indraznet el o saruta pe frumoasa necunoscuta din tren fascinat de condoarea ei.Mai tarziu dupa ce o descopera pe inocenta Vera Policrat, in aceasta necunoscuta si dupa ce se intalneste de cateva ori cu ea, Jim spontan o cere de sotie repede si aparent la intamplare. Casatoria se v-a dovedi de bun augur, atat Vera cat si Jim impletindu-se erotic. In plus, Jim evadeaza din atmosfera degradanta a ,,casei cu molii’’.

Tehnica balzaciana de raportare a personajului la modul din care provine; apare si aici:matusile sunt molii. Jim este asociat cu tot ce este in viata moderna,vie,trepidanta,spre sfarsitul romanului din dorinta unchiului sau Jim redacteza casa cu molii dupa propriul gust si al Verei transformand-o intr-un spatiu al tineretii. Romanul se incheie intr-o nota optimista, vestea venirii pe lume a copilului Verei si al lui Jim ceea ce ar semnifica victoria tineretii si a vietii asupra decreptudinii si a mortii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.