Cartea, labirintul de nea si piramida

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.77

nivel: Facultate

Autoreferential prin natura, textul isi inghite atat referentul, cat si subiectul, inteles ca centru de emanare; golul, neantul, absenta se substituie prezentei auctoriale, caci "spatierea ca scriere e devenirea-absenta a subiectuluiOe Ca raport al subiectului cu propria-i moarte, orice grafem e de natura testamentara" - de unde relatia mitologica scris-moarte in figura zeului Thot stabilita de De[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cartea, labirintul de nea si piramida

Autoreferential prin natura, textul isi inghite atat referentul, cat si subiectul, inteles ca centru de emanare; golul, neantul, absenta se substituie prezentei auctoriale, caci "spatierea ca scriere e devenirea-absenta a subiectuluiOe Ca raport al subiectului cu propria-i moarte, orice grafem e de natura testamentara" - de unde relatia mitologica scris-moarte in figura zeului Thot stabilita de Derrida in De la Grammatologie.

Daca optam, dimpotriva, pentru o critica de tip hermeneutic, ne plasam pe linia unei foarte vechi traditii cu radacini mitice, o traditie care acorda cartii ("scrierii", "literei", "cuvantului" etc.) o valoare ontologica fundamentala. Spre o asemenea valoare trimite identificarea cuvantului (vac) cu Brahman in Rig-Veda; pornind de aici, "in gandirea filosofica postupanisadica se dezvolta o filosofie a cuvantului, in care sabdabrahman (Brahman-Cuvantul) este considerat realitatea suprema care genereaza lumea", sabdabrahman desemnand totodata Vedele (Sergiu Al.-George, notele la Bhavagad-gita in Filosofia indiana in texte).

Traditia egipteana echivaleaza numele cu fiinta; ca atare, mutilarea unei hieroglife e un act de mutilare magica a fiintei desemnate prin acea hieroglifa. Traditia iudaica, gnostica si crestina, acorda cuvantului valoare cosmogonica. In Kabbala, "apropierea de divin se poate realiza numai prin cunoasterea si aprofundarea unei traditii secrete, cu ajutorul contemplarii unor numere si a unor scrieri sacre" (Constantin Daniel, Scripta aramaica). Exemplele s-ar putea inmulti, dar ele conduc, toate, spre aceeasi concluzie: incarcate de sacralitate, cuvantul, numele, scrierea, cartea detin o valoare ontologica fundamentala.

Aceasta perspectiva ontologica de sorginte mitica (din care s-a dezvoltat sensul originar al hermeneuticii) este, evident, diametral opusa perspectivei deconstructiviste (marturisit si programatic "eliberata" de ontologie), care postuleaza autoreferentialitatea textului. Or, variantele motivului cartii se definesc la Eminescu in functie de relatia spatiului textual cu un sens pe care are a-l incifra.

Straina acestui sens e doar cartea degradata ("foliante ce roase sunt de molii"), spatiu al "semnelor" sau al "vorbelor" care si-au pierdut intelesul (In zadar in colbul scolii), sau, in alta parte, cartea noua, vazuta si ea, in Archaeus, ca un spatiu al instrainarii sensului ontologic. In schimb, scripturile (Epigonii), biblia (Dumnezeu si om), sau cartea veche (Sarmanul Dionis etc.) reprezinta scrierea saturata de sens, in care se ascund "seminte de lumina" (Archaeus).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.