Cartea de la Metopolis

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

Acum, timpul, prin actiunea Generalului Glad si prin "negotul de ani", care incercuiesc orasul, e unul corupt, se vinde si se cumpara negustoreste, cu tocmeli grotesti (episodul cu Gora Seratis de pilda). Chiar povestitorul, Milionarul sau Generalul Marosin, ezita sa-1 mai consemneze, cedand locul unor naratori secundari (Topometristul, personaj pozitivist si exact, care are alta masura a lumii) s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cartea de la Metopolis

Acum, timpul, prin actiunea Generalului Glad si prin "negotul de ani", care incercuiesc orasul, e unul corupt, se vinde si se cumpara negustoreste, cu tocmeli grotesti (episodul cu Gora Seratis de pilda). Chiar povestitorul, Milionarul sau Generalul Marosin, ezita sa-1 mai consemneze, cedand locul unor naratori secundari (Topometristul, personaj pozitivist si exact, care are alta masura a lumii) sau cu totul insignifianti (Plutonierul).

E un "timp oprit", necreator, al lumii care nu mai are decat sa se salveze, sublim (si profund sub raport estetic), prin puterea intelepciunii, prin istoriile despre sine. De aici o fascinatie a cuvantului, tradusa de Stefan Banulescu prin exemplaritatea scriiturii, fascinatie ce stapaneste, limitandu-se la spatiul literar, mai toate personajele. Faima stralucitorului bizantinolog Filip Lascareanu-Umilitul sta tocmai in subtilitatea cuvantului, in talentul sau oratoric scanteietor, admirat in marile universitati ale lumii. Umilitul, el insusi reputat autor de carti, are marea sansa a Cartii, a eternizarii prin ea.

Pentru el, Cartea este mai puternica decat realitatea: "era un om al mintii si al spiritualitatii vaste care dintr-o amintire putea face un imperiu fastuos, mai puternic, mai sigur si mai real decat imperiile existente." Tocmai din acest motiv este invidiat de Havaet, cel fara darul rostirii, al cuvantului fascinant, cel incapabil sa produca mai mult decat automatismul care il defineste sau decat palide compilatii din autorii bizantini. Havaet este personajul cu cele mai mici sanse de a patrunde in lumea Cartii. Ea i se refuza statornic, desi, spre a fi acceptat, chiar in mod ilicit, Havaet isi schimba repetat numele, sau, spre a se identifica, face lecturi imense.

Pentru atingerea acestui scop nu are scrupule. Havaet isi foloseste toate inventivitatea (si mijloacele oneroase) pentru a modifica piesa prezentata la marile sarbatori metopolisiene ("O feerie bizantina"), pentru a se insinua, adica, in sceneria ei fastuoasa. Adopta, in cele din urma, o solutie grotesca, esuata si aceasta, aceea de a imprumuta modul de viata, infatisarea si palaria Umilitului, schimbandu-si inca o data numele, devenind BorLat, cu care se si retrage pe neasteptate. Disparitia misterioasa a lui Havaet, similara in intentie cu cea a Umilitului, este de fapt expulzarea, stergerea sa definitiva din orizontul scriiturii.

De amintit este si Aram Telguran, care isi rosteste dragostea pentru Iapa-Rosie in versete din "Cantarea cantarilor", convins fiind, ca in utopia lui Borges ("totul este Scris"), "ca daca unele lucruri principale din viata sunt scrise intr-o carte mare sau intr-alta, n-are rost sa le mai numesti si sa le balbai prin cuvintele tale nepricepute". Aram Telguran traieste Cartea, nu viata; el deja apartine spatiului ei, inventandu-si o descendenta livresca ilustra, genealogia sa mergand, in fictiune, pana la semintia lui Iafet, fiul lui Noe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.