Cartea ca lume interioara

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Liceu

O carte chiar daca nu este si nici nu va fi lecturata de nici un individ, nu-si pierde valoarea, Ideea (mesajul), avand caracter independent, exista in sine, adica nu este valoare pentru o constiinta. Actul lecturii reprezinta un mecanism de reproducere a aceleasi realitati. Caracterul social al cartii din perspectiva fenomenologica reprezinta o "lume intersubiectiva (...) ca lume comuna noua tutu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cartea ca lume interioara

O carte chiar daca nu este si nici nu va fi lecturata de nici un individ, nu-si pierde valoarea, Ideea (mesajul), avand caracter independent, exista in sine, adica nu este valoare pentru o constiinta. Actul lecturii reprezinta un mecanism de reproducere a aceleasi realitati. Caracterul social al cartii din perspectiva fenomenologica reprezinta o "lume intersubiectiva (...) ca lume comuna noua tuturor, fie data, fie potential accesibila pentru fiecare" [4], insa comunicarea (modul de a lua cunostinta despre carte) evidentiaza lumea privata, deoarece acest tip de interactiune are caracter asocial, si mai mult un text are efecte diferite asupra cititorilor (chiar si pentru unul singur, in cazul recitirii):

"Daca consideri ca (...) asta a scris nu stiu ce filozofie pe care nu poti sa o intelegi (...) atuncia o intelege altcineva."(Gheorghe Oprica)
Constructia "epistemologica" este o consecinta a dorintei de a cunoaste, de a fi informat, si ca urmare a situarii in campul literar, dar si o forma de diferentiere. Se dezvolta sub forma unui proces dialectic aflat in continua miscare, al carui continut este format din trei etape: exteriorizare, obiectivare, interiorizare. Succesiunea logica nu coincide cu cea temporala, deoarece individul are posibilitatea de a se opri in oricare din aceste etape, fara a fi necesara trecerea la un nivel superiror.

Insa parcurgerea acestor faze are ca finalitate constituirea filosofiei unitare, iar stagnarea la una dintre acestea este forma de individualizare, dar nu si de afirmare a individualitatii.
Asa cum am vazut interactiunea cu cartea se realizeaza prin intermediul comunicarii, iar pentru a decripta mesajul sau "a fi prins" in actiunea povestii individul este nevoit sa "intre" pe terenul simbolic al cartii, "sa-si paraseasca subiectivitatea, dar nu si spiritualitatea, pentru a trai relatia cu obiectul". [5] In acest context emitatorul este starul comunicarii, fiind investit cu autoritate si incredere.

Prin lectura cititorul devine parte integrata a discursului, un actor invizibil pe "scena" unde are loc reprezentatia, adica spatiul social al personajelor. Interventia sa nu este sesizabila din punctul de vedere al altui actor care "joaca" aceeasi "piesa" in acelasi timp. Se genereaza un mecanism de dominare, dar care nu este simtit ca fiind constrangator: "Intr-o carte trebuie sa se intample ceva ca sa citesti. Si intr-o carte in care aparent nu se intampla nimic, tot se intampla ceva. Dar, in mod normal, un roman, o nuvela, trebuie sa aiba poveste. Daca n-are..." (Ionescu Corneliu) Sinele se refugiaza dintr-un ontic, intr-altul de natura diferita.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.