Cartea ca forma de individualizare si definire a individualitatii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Facultate

Cunoasterea diferentiaza, accentuandu-se prin statutul simbolic dobandit, mai ales in cazul lecturarii altor carti decat cele existente pe piata: "...cine vrea sa-si procure o carte valoroasa, reuseste." (Adriana Georgescu)Asa cum am aratat mai sus una din caracteristicile cartii este autonomia: ea este valoare pentru un individ, dar are si valoare in sine, adica pentru altul. Interactiunea cu car[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cartea ca forma de individualizare si definire a individualitatii

Cunoasterea diferentiaza, accentuandu-se prin statutul simbolic dobandit, mai ales in cazul lecturarii altor carti decat cele existente pe piata: "...cine vrea sa-si procure o carte valoroasa, reuseste." (Adriana Georgescu)Asa cum am aratat mai sus una din caracteristicile cartii este autonomia: ea este valoare pentru un individ, dar are si valoare in sine, adica pentru altul. Interactiunea cu cartea reprezinta un comportament social, inteles ca o comunicare cu aceeasi relitate, insa exista moduri diferite de raportare la ea.

Astfel, cartea devine actor colectiv, iar campul literar va deveni "scena" in raport cu care fiecare isi defineste optiunile: "...as considera ca e bine din fiecare ca sa ai cate o idee si pe urma sa te focusezi pe ce-ti place." (Adela Muntean) si isi defineste Sinele.
Relatia dintre lector si carte este caracterizata de dualismul subiectiv-obiectiv. Decodificarea presupune suspendarea subiectivitatii, insa nu si a ratiunii ceea ce face ca prin lectura Eu sa devin Altul: cu cat distanta fata de Idee scade, cu atat creste distanta fata de Sine.

Acumularea de capital cultural nu indica atat Sinele, cat rationalitatea individului. Eul este absorbit de discurs sau exprimat altfel se creaza o forma de instrainare. Individul se identifica total cu cartea, se transforma intr-un nobil anonim asemeni celorlalti actori care se afla in aceasta lume. Asumarea Ideii reprezinta o transmutare a Sinelui, iar ceea ce primeaza sunt regulile "jocului" in care subiectul se sterge. Relativismul este diminuat, iar miza devine salvarea subiectivitatii si afirmarea unei individualitati (identitati) transcedentale.

Aceasta se accentueaza in relatia cu mai multe carti, caz in care putem vorbi de o dispersie a subiectului. Transparenta Sinelui este data de existenta unei filosofii unitare, adica semnificarea capitalului de cunoastere acumulat prin care indivizii dau un sens constructiei lumii interioare. Se va tinde spre crearea unui principiu unitar, de autoidentificare, in diversitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.