Carta ONU

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.75

nivel: Facultate

Secretarul General ocupa cel mai important post de functionar al ONU, administrand personalul si bugetul institutiei, realizand misiunile de bune oficii si de mediere intre statele membre, atentionand Consiliul de Securitate asupra oricarei probleme care ameninta pacea si girand operatiunile de mentinere a pacii, insa numai sub controlul Consiliului de Securitate (art.97-101 Carta ONU).
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Carta ONU

Secretarul General ocupa cel mai important post de functionar al ONU, administrand personalul si bugetul institutiei, realizand misiunile de bune oficii si de mediere intre statele membre, atentionand Consiliul de Securitate asupra oricarei probleme care ameninta pacea si girand operatiunile de mentinere a pacii, insa numai sub controlul Consiliului de Securitate (art.97-101 Carta ONU).

Acesta este insarcinat cu intretinerea bunei comunicari dintre Consiliul de Securitate si Adunarea Generala (cf. art.12 alin.2 din Carta ONU). El este numit de Adunarea Generala, insa doar la recomandarea Consiliului de Securitate (art.97 Carta ONU), deci depinde direct de avizul favorabil al membrilor permanenti. In ce priveste functionarea Consiliului de Securitate, "Carta stabileste principiul unanimitatii marilor puteri, membri permanenti ai Consiliului de Securitate in cazul in care acest organ principal dezbate probleme de fond", atribuind acestui nucleu de forta al ONU conducerea, controlul si coordonarea masurilor si mijloacelor esentiale si eficiente privind prevenirea si reprimarea agresiunii, mentinerea pacii si securitatii mondiale.

Fiecare membru al Consiliului de Securitate, fie permanent (SUA, URSS/Rusia, Marea Britanie, Franta si China - vezi art.23 alin.1 din Carta ONU), fie nepermanent, are doar un singur reprezentant (art.23 alin.3 din Carta ONU) si un singur vot (art.27 alin.1 din Carta ONU).
Cu toate ca trebuie sa trimita rapoarte anuale si speciale spre informare Adunarii Generale (art.15 alin.1 si art.24 alin.3 al Cartei ONU) si, bineinteles, "sa actioneze in concordanta cu scopurile si principiile Natiunilor Unite", Consiliului de Securitate ii este conferita, "in vederea asigurarii unei actiuni prompte si eficiente", de catre membrii ONU responsabilitatea primara pentru mentinerea pacii si securitatii internationale, toti membrii ONU obligandu-se sa accepte si sa aplice intocmai deciziile Consiliului de Securitate, in acord cu Carta ONU (art.24 si 25), in timp ce alte organe ale ONU, in special Adunarea Generala, pot face doar simple recomandari guvernelor tarilor membre (vezi art.10, 11 alin.1 si 2, 13, 14, 18 alin.2 si 3 din Carta ONU).

Importanta primordiala a Consiliului de Securitate se vadeste si in aplicarea procedurilor de admitere, suspendare sau excludere (procedura care nu s-a aplicat niciodata pana acum) din ONU, pentru aceasta fiind necesara in mod obligatoriu recomandarea Consiliului de Securitate, deci implicit acordul tuturor celor cinci membri permanenti (art.4 alin.2, art.5 si 6 din Carta ONU).

De asemenea, aceeasi concluzie reiese si din citirea cu atentie a prevederilor privitoare la procedura de intrare in vigoare a Cartei ONU (conditionata de ratificarea acesteia de catre cele cinci mari puteri cu drept de veto in Consiliul de Securitate si de majoritatea celorlalte state semnatare - vezi art.110 alin.3) si la cea de amendare a Cartei ONU, caz in care se cere imperativ votul favorabil a 2/3 din membrii Adunarii Generale si ratificarea modificarilor adoptate, in conformitate cu procesele constitutionale specifice fiecarui stat, tot de 2/3 din membri, dar cu observatia ca printre acestia trebuie sa fie in mod obligatoriu toti membrii permanenti ai Consiliului de Securitate (art.108 din capitolul XVIII al Cartei ONU).

Pentru ca orice schimbare a Cartei ONU, recomandata prin votul pozitiv a 2/3 din membrii Adunarii Generale intruniti intr-o conferinta generala organizata special pentru a dezbate revizuirea Cartei ONU, sa intre in vigoare, este necesara neaparat ratificarea formei modificate a Cartei, cu respectarea prevederilor constitutionale proprii fiecarui stat, de catre 2/3 din membrii Adunarii Generale, incluzandu-i pe toti cei cinci membrii permanenti ai Consiliului de Securitate (art.109 alin.2 din capitolul XVIII al Cartei ONU).

Un indiciu deloc neglijabil in acelasi sens este acela al limbilor oficiale ale ONU, folosite chiar incepand cu redactarea versiunilor Cartei ONU adoptate la 26 iunie1945 la San Francisco (California/SUA): chineza, franceza, rusa, engleza si spaniola (vezi art.111, final, din capitolul XIX al Cartei ONU). Ulterior, a fost adaugata si araba ca o limba oficiala a Adunarii Generale, a Consiliului de Securitate si a Consiliului Economic si Social. Dupa cum se poate observa, cu exceptia limbilor spaniola si, mai tarziu, araba, limbile oficiale ale ONU sunt si limbile oficiale ale marilor puteri cu drept de veto in Consiliul de Securitate.
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.