Carierele in organizatii

3x puncte

categorie: Management

nota: 7.50

nivel: Facultate

Referat despre Carierele in organizatii
Critici ale conceptului tradițional
Factori contextuali în teoria și practica carierei
Una din cele mai frecvente critici aduse conceptului tradițional de carieră este cea a incopatibilității cu condițiile contextuale actuale. Argumentul este faptul că vastele schimbări din structura organizațiilor, conceptul de poziție sau slujbă, prodo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Carierele in organizatii

Referat despre Carierele in organizatii
Critici ale conceptului tradițional
Factori contextuali în teoria și practica carierei
Una din cele mai frecvente critici aduse conceptului tradițional de carieră este cea a incopatibilității cu condițiile contextuale actuale. Argumentul este faptul că vastele schimbări din structura organizațiilor, conceptul de poziție sau slujbă, prodominanța concedierilor și fuziunilor, și nevoia de flexibilitate au crescut complexitatea contextului organizațional. Acestea sunt efecte ale sistemelor de carieră tradiționale. Schimbările în educație, valori și norme creează presiuni asupra schimbării conceptului tradițional de carieră.

Insuccesul structurilor organizaționale tradiționale, în special a ierarhiei, este un proces semnificativ care a contribuit la eliminarea bazei teoretice și practice stabilite în ce privește cariera. Deoarece mișcările verticale au servit înainte drept ghiduri externe pentru experiența în muncă, oamenii sunt acum obligați, doarece ierarhiile încep a fi eliminate, să se bazeze pe ghiduri interne, proprii cum ar fi dezvoltarea, învățarea, integrarea. Mișcările de carieră orizontale și diagonale sunt exemple de promovări pe bază ierarhică. Aceste posdibilități au fost folosite în organizații ca parte a restructurărilor, concedierilor și fuziunilor în sectorul privat și public. Din ce în ce mai mult angajații se confruntă cu situații de mai puțină securitate în ce privește locul de muncă, aceasta putând fi obținută prin căutarea unei alternative de angajare externă.

Oamenii care rămân în organizațiile actuale, unde este o posibilă o reducere a locurilor de muncă, se confruntă nu numai cu efecte traumatizante, ci și cu stoparea de noi angajări. Acești doi factori au implcații importante asupra carierelor. În ciuda consecințelor aparent negative ale înghețării angajărilor, această metodă a fost a doua frecvent folosită de către organizațiile europene, care și-au redus forța de muncă cu mai mult de 5% în perioada 1992-1995.

În concluzie, schimbările în structura organizațională au făcut din sistemele de carieră bazate pe ierarhie să fie mai puțin dorite și aplicabile, cerând crearea de noi modele de carieră. În organizații, conceptul de slujbă a suferit schimbări radicale, deoarece ne îndreptăm într-o eră „post-job”. Este nevoie aici însă de o diferență între slujbă sau poziție, sarcină sau muncă. Slujbele, o sumă de sarcini, îndatoriri sau modele comportamentale, convențional numite poziții, vor dispărea. Oamenii vor continua să-și îndeplinească sarcinile și activitățile, dar acestea nu se vor încrusta într-o entitate formalizată numită poziție.

Un alt exemplu de schimbare contextuală care afectează cariera este nevoia de flexibilitate personală, funcțională și geografică. Cariera bine planificată, gândită și previzibilă restricționează adesea flexibilitatea individuală. Abilitatea de trece granițele organizațiilor nu era privită drept o calitate dorită, ci chiar opusul. De cele mai multe ori sistemul de norme și roluri dicta o carieră lungă într-o singură organizație: „omul organizației”. Dar acest lucru s-a schimbat, deoarece nu este sigur că o organizație este și mâine acolo. Și chiar indivizii poate că nu vor mai fi acolo, chiar dacă organizația este: în cazul în care se menține o relație pe termen lung, flexibilitatea trebuie îmbinată cu contractul psihologic.

În ce privește domeniile în care condițiile pentru o carieră s-au schimbat se pune accentul asupra educației, valorilor și normelor. Schimbările în educație, sistemele de valoare și educație, cu accent pe cunoștințe și mai puțin pe loialitatea constituită, influențează așteptările în ce privește cariera unui individ. Această situație face ca angajatul să fie conștient de împlinirea scopurilor personale în carieră. Dezvoltarea are loc mai aproape de client prin antrnare, feedback din partea diferitelor surse, instructaj, cereri de locuri de muncă, și alte experiențe de muncă relaționale.

Această orientare către dezvoltarea mai aproape de client este subliniată de faptul că responasibilitățile managerilor cresc în ce privește recrutarea, selecția, trainingul și dezvoltarea, și expansiunea și reducerea forței de muncă. Ca o consecință, nevoia organizațională de socializare a noilor veniți este foarte mare și destul de greu de realizat cu succes. Socializarea joacă un rol important în familiarizarea noilor angajați cu valorile și obiectivele organizației. Această nevoie de socializare crește cu cât nu se mai așteaptă ca angajații să stea în firmă pentru o perioadă îndelungată de timp.

Așteptările indivizilor înainte de angajare, opusă experienței actual pe care o au cu organizația, influențează decizia de a rămâne pentru o perioadă mai lungă sau nu. Aceasta influențează și măsura în care angajații își vor asuma responsabilitatea pentru sarcinile realizate în timpul cât sunt angajați. Pe scurt, schimbările în educație, sistemul de norme și caracteristicile organizaționale nu au influențat doar așteptările angajaților, ci au făcut anumite așteptări mai compatibile cu realitățile organizației. Aceste schimbări reflectă culturile naționale (și schimbările lor). Totuși, metodele tradiționale (socializarea), și-au pierdut potențialitatea în contextul organizațional actual, iar sistemele de carieră par a promova așteptări care nu se suprapun cu realitățile organizaționale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.