Cariera - managementul carierei

1x punct

categorie: Management

nota: 9.90

nivel: Facultate

Managementul carierei trebuie vazut prin prisma intereselor organizatiilor si ale angajatilor. In aceasta idee, managementul carierei are in vedere atat procesul de planificare a carierei care vizeaza modul de avansare a angajatilor in cadrul organizatiei conform necesitatilor acesteia, performantele angajatilor, potentialul acestora si preferintele lor, cat si asigurarea succesiunii manageriale c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cariera - managementul carierei

Managementul carierei trebuie vazut prin prisma intereselor organizatiilor si ale angajatilor. In aceasta idee, managementul carierei are in vedere atat procesul de planificare a carierei care vizeaza modul de avansare a angajatilor in cadrul organizatiei conform necesitatilor acesteia, performantele angajatilor, potentialul acestora si preferintele lor, cat si asigurarea succesiunii manageriale cu menirea de a asigura pe cat posibil organizatia ca va dispune de persoanele de care are nevoie pentru a-si atinge obiectivele .

Privit din punct de vedere al celor doua categorii de interese, managementul carierei trebuie sa raspunda celor trei scopuri generale :sa asigure satisfacerea necesitatilor organizatiei in ceea ce priveste succesiunea manageriala;sa ofere angajatilor cu potential instruire si experienta practica pentru a-i pregati pentru nivelul de responsabilitate pe care ar putea sa-l atinga;sa ofere angajatilor cu potential indrumarea si incurajarea de care au nevoie pentru a si-l fructifica si pentru a face o cariera de succes in cadrul organizatiei sau nu, conform talentului si aspiratiilor proprii.

Intr-o asemenea abordare, managementul carierei este inteles ca un proces de proiectare si implementare a scopurilor, strategiilor si planurilor care sa asigure organizatiei satisfacerea nevoilor de resurse umane, iar indivizilor atingerea scopurilor propuse pentru cariera .Managementul carierei vizeaza planificarea si modelarea progresului angajatilor in cadrul organizatiei in raport de evaluarile nevoilor organizatiei, dar si in raport de performantele potentialului si preferintele individuale ale angajatilor.

Practic, asa cum sugereaza specialistii in managementul resurselor umane, managementul carierei reprezinta un model care implica multiple interdependente functionale dintre planificarea carierei individuale, planificarea carierei organizationale si dezvoltarea carierei.Un model relevant al procesului de management al carierei este prezentat de Michael Armstrong .

Dinamica evolutiei in cariera se refera la modul in care progreseaza cariera unui angajat - felul in care angajatii isi construiesc cariera profesionala, avansand prin promovare, largirea sau imbogatirea rolurilor, asumandu-si responsabilitati mai mari si utilizand aptitudinile si capacitatile de care dispun. In aceasta dinamica, cariera trece prin trei stadii: expansiunea de la inceputul carierei; stabilizarea traseului carierei; maturizarea.

Politicile organizatiei de management al carierei se refera la deciziile privind proportiile in care isi creeaza si isi dezvolta singura managerii (promovarea din interior), recruteaza sistematic din exterior, este nevoita sa aduca angajati din exterior atunci se previzioneaza un deficit viitor.

Previziunile privind cererea si oferta se realizeaza pe baza tehnicilor de planificare a resurselor umane.Planificarea succesiunii manageriale are rolul de a asigura, in limita posibilitatilor, un numar suficient de manageri care sa ocupe locurile ramase vacante ca urmare a promovarilor, transferurilor, denumirilor, pensionarilor sau deceselor.

Evaluarea performantelor si a potentialului se face in scopul identificarii necesitatilor de instruire si a posibilitatilor de dezvoltare.Recrutarea, ca parte integranta a procesului de management al carierei, are in vedere ca organizatia va trebui sa recruteze persoane noi care trebuie sa faca dovada calitatilor proprii pe parcursul procesului instruirii de inductie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.