Cardul moneda electronica

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Facultate

In tara nostra sun utilizate atat carduri internationale cat si carduri nationale.In marie 1994 a fost creata societatea Romcard pentru procesarea si autorizarea tranzactiilor pe baza de carduri cu utilizare internationala, in sistem VISA International, Mastercard si Eurocard. Bancile romanesti care s-au asociat in acest scop au fost : Banca Comerciala Romana, Bancorex, Banca Agricola actual R[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cardul moneda electronica

In tara nostra sun utilizate atat carduri internationale cat si carduri nationale.In marie 1994 a fost creata societatea Romcard pentru procesarea si autorizarea tranzactiilor pe baza de carduri cu utilizare internationala, in sistem VISA International, Mastercard si Eurocard. Bancile romanesti care s-au asociat in acest scop au fost : Banca Comerciala Romana, Bancorex, Banca Agricola actual Raiffeisen Bank, Banca Ion Tiriac si Banca Romana pentru Dezvoltare.

Tot in anii '80 au fost introduse pe piata debit cardurile (carti de debit).Ca suport fizic, cardul este realizat din material plastic, comparabil ca forma si dimensiune cu o caret de vizita, avand inglobate componenete electronice speciale pentru decodificare a diferitelor operatiunii pentru care a fost conceputa: in principal , accesul detinatorului la contul sau bancar si efectuarea electronica a platii, de unde si denumirea de "moneda electronica" sau "bani electronici".
Alaturi de banci, pe piata cardurilor s-au impus, in calitate de emitenti de carduri si institutii non-bancare, cum sunt: VISA INTERNATIONAL, Mastercard, Eurocard, American Express, Diners CLUB.

Bazate pe acelesi principii de operare a cardurilor, marile companii emitente de carduri le dau denumiri promotionale si atractive prin serviciile oferite diferitelor categorii de clienti. De exemplu exista cinci tipuri de carduri VISA : Classic card - accesibil oricarui tip de solicitant;Business card- adresat persoanelor care calatoresc in interes de serviciu;Gold card - pentru persoane cu venituri importante;Electron card - accessibil persoanelor cu venituri mici;Plus card - utilizabile numai la automatele bancare de distribuire a numerarului.

Din punct de vedere al circulatiei, se disting:carduri internationale, a caror circulatie si utilizare depasesc granitele tarii unde este amplasata compania emitenta, sunt emise in valute convertibile si acceptate pe plan mondial, pe baza lor putandu-se efectua plati in orice moneda, indiferent de valuta in care este exprimat contul detinatorului.Carduri nationale, care sunt exprimate in moneda nationala a tarii unde se afla amplasata banca sau compania emitenta, ele putand fi utilizate ca instrumente de plata numai in tara respectiva.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.