Carcinom mamar bilateral sincron

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.83

nivel: Facultate

In lucrarea de fata prezentam cazul unei paciente in varsta de 51 de ani, diagnosticata cu cancer de san, bilateral, sincron. Din antecedentele personale retinem faptul ca mama pacientei a suferit de un carcinom de san ductal invaziv, a avut doua nasteri la termen, nu a avut avorturi, nu a luat estrogeni si a alaptat in total aproximativ 13 luni.O leziune palpabila, retroareolara, de 6 cm era pre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Carcinom mamar bilateral sincron

In lucrarea de fata prezentam cazul unei paciente in varsta de 51 de ani, diagnosticata cu cancer de san, bilateral, sincron. Din antecedentele personale retinem faptul ca mama pacientei a suferit de un carcinom de san ductal invaziv, a avut doua nasteri la termen, nu a avut avorturi, nu a luat estrogeni si a alaptat in total aproximativ 13 luni.O leziune palpabila, retroareolara, de 6 cm era prezenta in sanul drept si o formatiune nepalpabila cu microcalcifieri era prezenta in cadranul supero-extern al sanului stang. Au fost practicate: mastectomie radicala modificata pentru leziunea din sanul drept si o lumpectomie pentru leziunea din sanul stang combinate cu limfadenectomie axilara bilaterala.

Examenul histopatologic a relevat un carcinom lobular invaziv in sanul drept si un carcinom ductal invaziv in sanul stang. Pacienta a urmat tratament chimio si radioterapic fiind asimptomatica atat clinic cat si paraclinic (CT de control, markeri tumorali). La aproximativ 16 luni de la interventia chirurgicala pacienta prezinta simptomele unei colecistite acute pentru care se practica colecistectomie laparoscopica. Examenul histopatologic releva prezenta unei metastaze a carcinomului lobular invaziv localizata la nivelul corpului veziculei biliare unde peretele era infiltrat. De asemenea examinarea histopatologica a relevat prezenta unei colecistite cronice.
Concluzii

Cazul prezentat este extrem de rar. Dintre cele doua carcinoame sincrone de san (invaziv lobular si ductal invaziv) cel lobular a metastazat pe cale hematogena in vezicula biliara. Carcinoamele lobulare de san arata o preferinta in a metastaza in organele ginecologice, peritoneu si retroperitoneu precum si in sistemul gastro-intestinal. De aceea simptomele de colecistita la o pacienta diagnosticata cu un carcinom lobular ar putea indica o metastaza in vezicula biliara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.