Carbonul

1x punct

categorie: Chimie

nota: 8.23

nivel:

Carbonul
Simbolul chimic: C
Numarul atomic “Z”: 6
Numarul de masa “A”: 12

Nemetal
Carbonul se gaseste in grupa a IV-A si perioada a 2-a
Nu formeaza ioni

STARE NATURALA:

Carbonul formeaza numai 0,35% din masa scoartei terestre. El se gaseste raspandit in natura sub forma de compusi :<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Carbonul

Carbonul
Simbolul chimic: C
Numarul atomic “Z”: 6
Numarul de masa “A”: 12

Nemetal
Carbonul se gaseste in grupa a IV-A si perioada a 2-a
Nu formeaza ioni

STARE NATURALA:

Carbonul formeaza numai 0,35% din masa scoartei terestre. El se gaseste raspandit in natura sub forma de compusi :
In substantele anorganice :
ex.: carbonati - calcar ( CaCo3 )
dioxid de carbon (CO2)
Carbonul se gaseste in toate substantele organice:
ex.:Se gaseste in corpul uman : corpul unui om de 70 de kg contine 14 kg de carbon.

Carbonul prezinta aliotropie si se gaseste in stare libera sub 4 forme:
-diamant
-grafit
-fulerene
-carbune de pamant


PROPRIETATI FIZICE:

Proprietatile fizice ale carbonului difera in functie de forma in care se gaseste:

Diamantul
Diamantul, incolor si straveziu , când este pur, cristalizeaza in sistemul cubic. Densitatea este 3,51 g/cm3. Indicele de refractie, neobisnuit de mare, da nastere jocului de lumina specific al acestei pietre pretioase. Diamantul este rau conductor de lumina si electricitate.
Diamantul este una dintre cele mai dure substante cunoscute si din aceasta cauza de neinlocuit pentru fabricarea de scule destinate a tăia, găuri sau lustrui materiale foarte dure. El însuși nu poate fi lustruit decat cu propria sa pulbere. Pe de alta parte diamantul este casant. El poate fi pulverizat intr-un mojar de otel.
Din păcate exista foarte puține depozite de diamante pe Pământ, cele bogate fiind si mai puține. Unul dintre ele se afla in Africa de Sud și încă oferea pana la 90 % din producția mondiala de diamante.
In Rusia s-a descoperit in Iakuția o regiune întinsa continand diamante si acum acestea se obțin la scara industriala.
Formarea diamantelor naturale necesita condiții extraordinare, si anume temperaturi si presiuni uriașe. Diamantele s-au născut in straturile mai adânci ale scoarței terestre. In anumite locuri straturile cu diamante se topesc si apoi ies la suprafata si îngheață, dar aceasta se întâmpla foarte rar.

Proprietati

Structura cristalina a diamantului da socoteala de toate proprietățile acestei substanțe. Temperatura înaltă de vaporizare, aproape 4000° si lipsa unei faze lichide se explica prin faptul ca, la trecerea din starea cristalina in starea de vapori trebuie rupte covalențe. La temperatura înalta la care are loc vaporizarea, vaporii de carbon sunt compuși din atomi liberi.
In cristalul de diamant, atomii sunt menținuți in pozițiile lor de echilibru prin forte mult mai puternice decat in metale sau in cristalele ionice.
Proprietățile optice ale diamantului sunt de asemenea in concordanta cu structura sa cristalina. Transparenta totala fata de lumina vizibila si ultravioleta dovedește ca electronii legaturilor C-C din diamant nu pot fi excitați de frecventele acestor radiații electromagnetice.
Diamantul este mult mai puțin reactiv decat cărbunele negru si chiar decat grafitul. El se aprinde, in oxigen molecular, doar la 800° C. Prin încălzire îndelungata la 1500° , in absenta oxigenului, diamantul se transforma in grafit.

Diamante artificiale
Încercări numeroase de a fabrica diamante sintetice, efectuate timp de aproape un secol, au dat greș. Începând din 1955 se fabrica industrial diamante sintetice, prin încălzirea grafitului la 3000° si 125000 atm. Viteza transformării este mărita prin mici adaosuri de Cr, Fe sau Pt.
Se obțin diamante negre, de 0,02-0,05 g, care se utilizeaza pentru scopuri industriale.

Grafit

Grafitul este un solid nergu cu duritate mica (1-2 pe scara duritatii). Prezinta fenomenul de clivaj si lasa urme pe hartie. Grafitul este singura forma a carbonului care este bun conducator de caldura si elctricitate. Este opac si insolubil
in orice dizolvant, cu densitatea de aprozimativ 2,2 g/cm3. Este distribuit la scara mare peste tot pe glob, depozite importante gasindu-se in Marea Britanie, Madagascar, Sri Lanka si Canada.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.