Caragiale - consideratii generale

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.38

nivel: Gimnaziu

Ion Luca Caragiale este cel mai mare dramaturg român. Critica literară a remarcat excepționala înzestrare a lui Caragiale pentru comic în comedii, și pentru analitic (analiză sufletească, psihologică) în nuvele și în drama Năpasta. Deci se vorbește de bivalența spiritului caragian. În acest sens criticul literar Maria Vadă Căpeșan consideră că dimensiunea operei lui Caragiale se întinde de la mas[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caragiale - consideratii generale

Ion Luca Caragiale este cel mai mare dramaturg român. Critica literară a remarcat excepționala înzestrare a lui Caragiale pentru comic în comedii, și pentru analitic (analiză sufletească, psihologică) în nuvele și în drama Năpasta. Deci se vorbește de bivalența spiritului caragian. În acest sens criticul literar Maria Vadă Căpeșan consideră că dimensiunea operei lui Caragiale se întinde de la mască la hău (simbol al râsului – profunsime, adâncime sufletească, zonă ascunsă a conștienței).

S-a născut la 30 ianuarie 1852 în localitatea Haimanale de lângă Ploiești. Părinții: Luca și Ecaterina Caragiale. Caragiale s-a născut într-o familie cu tradiții în domeniul dramaturgiei și al actoriei, astfel tatăl său a fost actor, apoi administrator de moșie. Unchii lui Costache și Iorgu au fost și ei actori, autori dramatici, și conducători de trupe teatrale. Studiile l-a urmat în școala primară (1860-64) la Ploiești; gimnaziul (1864-67) la Ploiești; urmează apoi cursuri de artă dramatică la conservatorul din București.

Debutul are loc în revista Ghimpele (1863). Ocupă o serie de funcții mărunte. Este copist, corector, mai tărziu gazetar. Colaborează la mai multe ziare și reviste(Creatorul, Claponul, Alegătorul liber, Unirea democratică). În 1978 Titu Maiorescu îl cheamă la redacția ziarului Timpul. Eminescu îl întroduce la Junimea, unde își citește prima comedie O noapte furtunoasă.

•Perioada marilor creații dramatice: O noapte furtunoasă (1879), Conul Leonida față cu reacțiunea (1879), O scrisoare pierdută (1884), D-ale carnavalului (1885), Năpasta (1890)
•Perioda prozei scurte: volumul Momente (1901), volumul Nuvele și povestiri (1908)

Urmează un moment greu în viața lui Caragiale: procesul Caion. Acuzat pe nedrept plagiat (copiat), apărat la proces de Barbu-Stefănescu de la Vrancea. Caragiale și-a înaintat operele academiei spre a fi premiate, dar ei au fost respinse. Nemulțumit din 1905 se stabilește la Berlin. Stabilirea la Berlin n-a însemnat însă o rupere totală de cei de acasă, asfel în anul 1907 în timpul răscoalelor țărănești Caragiale a scris un pampflet 1907. Din primăvară până în toamnă. Scriitorul se stinge din viață în Berlin la 9 iunie 1912. Este adus în țară și îngropat în București la cimitirul Belu.

Momente și schițe

George Ronetti la apariția volumului Momente afirma (1901): Nu momente maiestre, monumente! Momentele și schițele sunt mici instantanee de viață, prin care ne oferă o imagine complexă, a societății timpului. Critica literară a remarcat talentul excepțional a lui Caragiale, în surprinderea unor aspecte semnificative ale vieții intime și publice, în realizarea unei tipologii variate și reprezentative. Marea performanță a lui Caragiale este că realizează aceste lucruri pe un spațiu mic, două-trei-patru pagini. Deci prima caracteristică esențială a acestor proze este conciziunea.

În aceste proze scurte se observă talentul dramaturgului prin știința dialogului foarte scurt, dar care individualizează spihologii. O replică demonstrează de multe ori nivelul de cultură, interesul dominant, psihologia personajului. Din două trei trăsături Caragiale sugerează un caracter. Înscenarea este prezentă și aici prin prețioase observații, comentarii ale autorului. Caragiale are o viziune critică, satirică asupra realității. Aceste proze scurte alcătuiesc un adevărat mozaic realist, satiric al societății contenporane autorului.

Foarte variate din punctul de vedere a conținutului, momentele și schițele ne oferă o imagine cuprinzătoare a instituțiilor, moravurilor epocii: școala: Un pedagog de școală nouă, Dascăl prost, Bacaloriat; demagogia politicienilor: Amicul X, Triumful talentului; justiția: Petițiune, Articolul 214, Arendașul român, Tempora; inmoralitatea vieții de familie: Tren de plăcere, Mici cadouri; educația greșită din unele familii burgheze: Vizită, D-l Goe; presa: Triumful talentului, Telegrame.

Comicul:

Și în prozele scurte comicul este bine realizat, ascuzând pe fiecare dată satira. Caragiale valorifică și în proza scurtă o serie de procedee noi, ca de exemplu oratoria, rupturile la nivelul limbajului (La căldură), libajul bombastic din presă. Efectul este comic și satira în același timp vizând incultura, demagogia, suficiența. O altă trăsătură este caracterul dramatic în sensul că prozatorul se bazează pe dialog, pot fi oricănd dramaturizate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.