Caracterul neconditionat sau instinctiv al reactiilor medulare

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Centriinervosimedularicompleteaza schema clasicaaarcului reflex. Acestiasuntatrasi in circitul reflex in momente bine definite ale evolutieiontogenetice, niciodatainainte de nastere.Uniidintreacestianecesita o maturizarepostnatalamaiindelungata, care se intindepedurata a maimultorsaptamani, lunisichiarani de zile..Prinaceastafunctionarealordevinereprezentativapentruexercitareaproprietatiiplasticit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterul neconditionat sau instinctiv al reactiilor medulare

Centriinervosimedularicompleteaza schema clasicaaarcului reflex. Acestiasuntatrasi in circitul reflex in momente bine definite ale evolutieiontogenetice, niciodatainainte de nastere.Uniidintreacestianecesita o maturizarepostnatalamaiindelungata, care se intindepedurata a maimultorsaptamani, lunisichiarani de zile..Prinaceastafunctionarealordevinereprezentativapentruexercitareaproprietatiiplasticitatiisauflexibilitatiicomportamentale, proprietatefundamentalaaintregiimaterii vii (vezi p. ). .

Cercetarile de neurofiziologieclasice au sustinutcareflexelemedularesuntrezistentesi total insensibile la invatare, la influentelefactorului de experientaanterioara. Suntcunoscute in acestsensexperientelelui Carmichael (cf. Hinde), efectuatepeoua de broastesisalamandra, in care s-a incercatdemonstrareaindependentei "formei" saustructurii (rigide), a miscarilorlor instinctive a acestoranimalecandasuprareceptorilorlor s-a actionatstimulativincadintr-o perioadaprecoce, anterioaramaturizarii.

S-a incercatrealizareaaceluiasilucrupesi o altacaleexperimentala,
prinsuspendareaefecteloratiuniiagentistimulatoriperiferici, printratarealor cu anestezice. Operatia era efectuata din perioada de preeclozantasicontinuataposteclozare, care sa nu le permitaimpulsurilorsa se antreneze in corcuitul reflex sisacauzezeraspunsul specific. S-a lucrat cu douagrupe de animale: prima crescuta normal sicea de a douagrupatratata experimental, cu anestezice. Efectele au fostconsemnate ulterior, dupamaturizare, candanimalele de experienta au iesit de sub influentaanestezicelor.

Rezultatul a surprinspecercetatori, pentruca, intreceledouagrupe de animale nu s-au inregistratdiferentesemnificative in ceeacepriveste "forma" saustructuramiscarilorproduse. Acesteexperiente au confirmatfaptulcaactiunea reflex neconditionata a centrilornervosiesteindependenta de suspendareafarmacopeica a secventeiaferente a arcului reflex (a), caactiunearespectivilorcentriidevinedejaexpresiainterventieiunormecanisme reflex neconditionate de integraresuperioara la mediu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.