Caracterul domniei in Tarile Romanesti

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Domnul roman avea deci, in vremurile mai vechi ale istoriei noastre, o putere absoluta in intelesul cel mai deplin al cuvantului. Despotismul asiatic, iata caracterul domniei romanesti"2. De altfel, ca si in alte imprejurari, parerea acestui parinte al istoriografiei noastre moderne se asaza pe linia unei traditii mai vechi, deoarece ea reproduce, in termeni mai concisi, pe aceea dezvoltata cu apr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterul domniei in Tarile Romanesti

Domnul roman avea deci, in vremurile mai vechi ale istoriei noastre, o putere absoluta in intelesul cel mai deplin al cuvantului. Despotismul asiatic, iata caracterul domniei romanesti"2. De altfel, ca si in alte imprejurari, parerea acestui parinte al istoriografiei noastre moderne se asaza pe linia unei traditii mai vechi, deoarece ea reproduce, in termeni mai concisi, pe aceea dezvoltata cu aproape doua secole in urma de Dimitrie Cantemir.,,

Nu le lipsea, scrie invatatul domnitor in a sa Descriptio Moldaviae, despre inaintasii sai in scaunul tarii, nici o superioritate a puterii supreme cu care se mandresc principii cei mai mari. Afara de Dumnezeu si sabia lor, nu recunosteau pe nimeni superior in tara a...i razboiul, pacea, viata, moartea si bunurile tuturor locuitorilor depindeau de vointa lor si de toate acestea puteau sa dispuie dupa vointa, pe drept sau pe nedrept, fara sa se poata impotrivi cineva a...i Toate demnitatile civile si militare stau in puterea Domnului: le da celor iubiti, le ia celor urati de el. in darea acestora nu este pentru principe nici o regula.

Daca ar vrea sa daruiasca pe un taran cu titlul de logofat mare, care e cinstea cea mai mare pe care Moldova o poate da, n-ar indrazni nimeni sa se impotriveasca fatis; dimpotriva, daca ar voi sa inlature dintr-o asemenea demnitate pe unul nascut din cea mai nobila familie, acesta trebuie sa se supuna de indata vointei Domnitorului sau. Tot astfel de putere are Domnul nu numai fata de preotii mai marunti, ci si de mitropolit, de episcopi, arhimandriti si egumeni, si fata de oricine face parte din tagma bisericeasca a...i"3.

in mod firesc, daca aceste vederi ar fi fost confirmate de unarea mai amanuntita a taptelor si imprejurarilor, cercetarea insasi pe care o prindem n-ar mai avea nici un rost: fata de o putere domneasca nemarginita, de un potism asiatic" asemanator cu acel al sultanilor sau al altor potentati din Rasaritul tciu sau departat, nu poate fi vorba de ingradirea, pe care o reprezinta institutiile unui A de Stari.

S-a dovedit insa ca parerea lui Cantemir nu se potriveste cu realitatile mai vechi ale uzarii de stat moldovenesti, si se apropie doar de unele nazuinti ale vremii sale, in principiile absolutiste triumfau de altfel si in marile monarhii apusene. in alta ordine ei, asemenea definitii nu pot cuprinde in formularea lor prea rigida si adesea arbitrara illa unei conceptii de carmuire care se intinde, prin atatea vicisitudini, peste jumatate ileniu; schematizarile si generalizarile excesive sunt daunatoare expunerii istorice, nai cu deosebire acelei care descrie institutiile, nu numai in alcatuirea dar si in jltarea lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.