Caracterul divergent al anabolismului bacterian

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.82

nivel: Facultate

A doua transformare constă în modificarea structurii moleculei de G – 6- P, sub acțiunea izomerazei, cu formare de fructozo- 6- fosfat, F-6-P. Acest compus intră apoi într-o serie de reacții prin care se produc două molecule de compuși cu 3 atomi de C,convertibile la piruvat ( CH3- CO- COOH).

Fructozo-6- fosfatul cuplează sub acțiunea fructokinazei o mo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterul divergent al anabolismului bacterian

A doua transformare constă în modificarea structurii moleculei de G – 6- P, sub acțiunea izomerazei, cu formare de fructozo- 6- fosfat, F-6-P. Acest compus intră apoi într-o serie de reacții prin care se produc două molecule de compuși cu 3 atomi de C,convertibile la piruvat ( CH3- CO- COOH).

Fructozo-6- fosfatul cuplează sub acțiunea fructokinazei o moleculă de ATP și formează astfel ADP și o moleculă de fructozo- 1-6-difosfat ( sau hexozodifosfat ),care sub cțiunea aldolazei, este scindat în două fragmente, cu câte 3 atomi de carbon ,de 3- fosfo- gliceraldehidă.

Aceasta este oxidată în prezența H3PO4 cu formare de acid 1-3- difosfogliceric. În continuare acesta cuplează o nouă moleculă de ADP, sub acțiunea fosfogliceralKinazei, cu formare de ATP și acid 3- fosfo-gliceric care este convertit la acid 2-fosfo-gliceric sub acțiunea fosfogliceromutazei.

La sfârșit, prin pierderea unei molecule de apă sub acțiunea enolazei, acidul 2- fosfogliceric dă naștere formei enolice a acidului fosfopiruvic- acidul fosfoenolpiruvic, care prin defosforilare își cedează fosforul unei molecule de ADP , care devine astfel ATP, dând naștere la acid piruvic.

Microorganismele pot însă utiliza și căi alternative. Astfel, la aproape toate bacteriile glucoza poate fi catabolizată și pe calea pentazofosfaților sau a „shunt-ului” hexozomonofosfaților, iar la unele grupuri, ca Pseudomonas , Aeromonas etc, pe calea Entner- Doudoroff ( calea 2-oxo- 3 dezoxi-6 fosfogluconat).

Acidul piruvic, produs final al acestor căi de degradare, reprezintă o substanță cheie a metabolismului, care este folosită în continuare pe mai multe căi, dintre care unele sunt specific microbiene.

Calea principală de metabolizare a piruvatului este calea oxidativă cunoscută sub denumirea de calea acidului citric sau ciclul lui Krebs, reacție în care intervine un compus special-acidul lipoic – cuplat cu vitamina B1(tiamina) și cu acidul fosforic.

Compusul portă numele de lipotiaminpirofosfat (LTPP). Simultan cu decarboxilarea acidului piruvic, mecanism foarte răspândit la bacterii, coenzima A , descoperită de Lipmann, cuplează restul de acetil rezultat din decarboxilare și formează un compus macroergic, acetil ~coA, de la care se produc acizi grași prin reacții de sinteză.

La microorganismele aerobe, includerea piruvatului în ciclul lui Krebs are două consecințe importante:
- determină eliberarea unei mari cantități de energie
- furnizează precursori pentru o serie de aminoacizi –lizina, serina, izoleucina, metionina, alanina, valina, leucina etc.)

O altă modalitate de descompunere a piruvatului o constituie decarboxilarea lui neoxidativă, care duce la formarea de acetaldehidă pornind de la care, în aerobioză, procesul evoluează în sensul așa numitei „fermentații acetice” specifice bacteriilor din genul Acetobacter, iar în anaerobioză în sensul fermentației alcoolice specifice levurilor din genul Saccharomyces și unor bacterii.

În sfârșit, o ultimă cale de utilizare a piruvatului- specifică bacteriilor din genul Lactobacillus – corespunde metabolizării acidului piruvic la acid lactic în procesul de fermentație lactică, sub acțiunea lactico- dehidrazei.

2. Metabolismul lipidelor la bacterii

Deși bacteriile au capacitatea de a sintetiza activ și de a degrada acizii grași, fosfolipidele și sterolii, modul prin care se realizează aceste transformări este puțin cunoscut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.