Caracterizarea personajului principal din romanul Mara de Ioan Slavici

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.13

nivel: Liceu

Titlul romanului este simplu,sugestiv,indicand numele protagonistei.
Actiunea romanului debuteaza cu portretul personajului principal si a mediului in care se vor desfasura intamplarile.Mara este o vaduva care avea doi copii si muncea din greu pentru a le asigura un viitor mai bun si un statut social mai inalt.
Luand exemplul altor oameni din inalta societate el o da pe Persida l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea personajului principal din romanul Mara de Ioan Slavici

Titlul romanului este simplu,sugestiv,indicand numele protagonistei.
Actiunea romanului debuteaza cu portretul personajului principal si a mediului in care se vor desfasura intamplarile.Mara este o vaduva care avea doi copii si muncea din greu pentru a le asigura un viitor mai bun si un statut social mai inalt.
Luand exemplul altor oameni din inalta societate el o da pe Persida la manastire si pe Trica ca ucenic la bresla cojocarilor.
Ceea ce va schimba cursul romanului este momentul in care Persida il zareste pe Hubar Natl,fiul macelarului Anton Hubar.Cei doi se indragostesc si se intalnesc pe ascuns.Aceste intalniri nocturne fiind urmate de casatoria celor doi si plecarea lor in strainatate.Cei doi se intorc,casatoria fiind un esesc total.Isi fac o afacere in care doar Persida este cea care munceste din greu.Din acest motiv se isca inca o cearta si apoi chiar bataie.Persida pierde copilul si Mara vine sa o viziteze pentru a o consola si a-i da sfaturi.
Dupa un an Persida naste un baiat de care toti s-au bucurat si cu ocazia acestui eveniment s-au strans amandoua familiile dandu-le binecuvantarea copiilor.
Sfarsitul romanului surprinde momentul in care Hubar este omorat chiar de fiul sa nelegitim,Bandi.
Mara este peronajul principal al romanului,un personaj eponim,acest lucru dovedindu-se inca din titlu.Cu ajutorul modalitatii de caracterizare directa de catre narator,portretul fizic al Marei este cel al unei femei robuste, pe fata careia se citesc semnele activitatii in aer liber: „Muiere mare, spa?toasa, greoaie si cu obrajii batuti de soare, de ploi si de vant".Din acest citat reiese ca Mara este o femeie foarte harnica,care tine mult la copii sai incercand din toate puterile sa le asigure un viitor mai bun si un statut privilegiat in societate.

Mediul in care traieste ii trezeste dorinta de a-si depasi conditia si de a se face respectata.
Intelegand ca mijlocul de a urca pe scara sociala este banul, Mara isi organizeaza viata in functie de aceasta „putere'' care, in opinia ei, deschide toate usile."si aduce cei trei ciorapi:unul pentru zilele de batranete si pentru inmormantare,altul pentru Persida si al treilea pentru Trica."Acest citat este dovada scrisa ca Mara era o femeie chibzuita,caci strangea banii cu mare strictete.Vazand ca banii se tot inmultesc Mara incepe sa-i iubeasca.
Faptul ca, mici fiind, Persida si Trica sunt, uneori, murdari, incapatanati si rai, constituie un prilej de mandrie pentru mama:"sunt si zdrentarosi si desculti si nepeptanati si obraznici,saracutii mamei".

Prin intermediul modalitatii de caracterizare indirecta,rezultand din fapte,Mara este o fire autoritara in relatiile cu ceilalti oameni, asumandu-si rolul destinului in ceea ce-i priveste pe copiii ei: iubirea Persidei pentru Natl o supara pentru ca ii strica visul de a-si marita fata cu un teolog.Dar totusi,in cele din urma,cand cei doi revin in tara o iarta.Acest lucru denota ca protagonista este un om iertator fata de cei pe care ii iubeste si respetca deciziile copiilor ei ,desi ,uneori,nu este de acord cu ele.

Din cauza lui Natl care o bate pe Persida ,in sufletul Marei se trezesc diferite sentimente,care cu greu si le stapaneste:ura fata de betivul ei ginere, speranta ca Persida va renunta la el si remuscarea fata de propriile greseli.
Spre stasifactia Marei,care a muncit toata viata pentru copiii ei,Trica devine maiestru cojocar,Natl maiestru macelar si familiile se impaca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.