Caracterizarea personajelor din nuvela Padureanca de Ioan Slavici

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.62

nivel: Liceu

Modalitatile de caracterizare ale personajului sunt diverse; Sofron il caracterizeaza direct ca un “papa lapte”, Simina observa tot direct ca “e un om cu minte si cu inima buna”. Neacsu, tatal Siminei, observa adevarata fire a baiatului si o avertizeaza pe fata: “e slab de inger, […] e grea tovarasia cu un om care nu se uita mereu inainte, ci cauta la tot pasul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea personajelor din nuvela Padureanca de Ioan Slavici

Modalitatile de caracterizare ale personajului sunt diverse; Sofron il caracterizeaza direct ca un “papa lapte”, Simina observa tot direct ca “e un om cu minte si cu inima buna”. Neacsu, tatal Siminei, observa adevarata fire a baiatului si o avertizeaza pe fata: “e slab de inger, […] e grea tovarasia cu un om care nu se uita mereu inainte, ci cauta la tot pasul in dreapta si in stanga, ca sa vada cum vor altii sa-l duca”.

Naratorul inregistreaza si opinia colectivitatii: “Nici plugar, nici om de carte […] a ramas de gura casca pea casa.”
Indirect, din fapte, din gandurile, gesturile si comportamentul personajului, reies trasaturi morale precum: indecizia, vanitatea, labilitatea. Prin analiza psihologica, naratorul pune in evident conflictul interior pe care il traieste IIorgovan: “Era invrajbit cu sine insusi, si firea si dorintele i se schimbau pe ces, pe minut.”

“Padureanca” este Simina, personajul principal feminin. Ea cunoaste un proces de devenire, de metamorfozare dintr-un obiect al unei dorinte obscure (a lui Iorgovan) intr-o constiinta reflectoare. Momentul decisiv al acestei transformari este moartea tatalui ei.

Si ea este orgolioasa care pana la moartea tatalui ei se tradeaza mereu pe sine, isi tradeaz conditia de femeie ca obiect al cuceririi, conditia de Padureanca (adica de pastratoare a unor traditii si mentalitati specific) si conditia de fiica, cea mai grava vinovatie.
Moartea tatalui o determina sa isi asume rolul de padureanca si, prin aceasta, indatoririle neamului intreg. Atitudinea demna si responsabila va lua locul comportamentului superifical.
Simian este cracterizata direct de catre narator ca o “fata harnica”, “de 18 ani”, ce ”crescuse in sarutari”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.