Caracterizarea moleculara a medicamentelor

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

In timpul descoperii si dezvoltarii medicamentelor, multe elemente sunt pierdute datorita efectelor nedorite sau toxicitatii si lipsei eficacitatii dorite. O mare parte din aceste efecte pot fi determinate de interactiunile potentialelor medicamente cu alte tinte decat cele considerate initial ca modulatoare ale unei afectiuni. Sistemele de teste celulare au potentialul de a elucida multitudinea i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea moleculara a medicamentelor

In timpul descoperii si dezvoltarii medicamentelor, multe elemente sunt pierdute datorita efectelor nedorite sau toxicitatii si lipsei eficacitatii dorite. O mare parte din aceste efecte pot fi determinate de interactiunile potentialelor medicamente cu alte tinte decat cele considerate initial ca modulatoare ale unei afectiuni. Sistemele de teste celulare au potentialul de a elucida multitudinea interactiunilor medicamentoase si deci de a contribui la o mai buna intelegere a actiunii si selectarii medicamentelor.

Celula, prin structura si functiile sale, este organizata in cascade metabolice si de transductie a semnalului. Majoritatea acestor cascade sunt complexe si non-lineare [Stephaopoulos, Kelleher, 2001]. In plus, diferitele cascade comunica unele cu altele, formand circuite si domenii intracelulare. Majoritatea bolilor nu pot fi explicate prin afectarea unei singure etape a unei cai, de semnalizare, ci prin multiple alterari care afecteaza retelele intr-o maniera complexa [Hanahan, Weinberg 2000, Somogyi, Greller 2001]. Similar,

medicamentele, fie ca interactioneaza specific cu o singura tinta sau cu mai multe molecule, vor perturba cascadele metabolice si de semnalizare, intr-un mod complex. In plus, din moment ce multe tipuri de celule utilizeaza aceleasi molecule pentru semnalizare in contexte diferite, multe tipuri celulare pot fi afectate in grade diferite de acelasi medicament. Bolile umane sunt caracterizate prin una sau mai multe alterari ale cailor metabolice si de semnalizare implicate major in mentinerea homeostaziei celulare si diferentierea functionala. Testele celulare pot oferi o reprezentare a acestor alterari si devin astfel modele functionale relevante pentru evaluarea actiunii medicamentelor.

In zilele noastre, experimentele celulare ofera oportunitatea de a identifica punctele de interferenta care conduc la alterari fenotipice sau modificari finale. Frecvent, multiple nivele de interventie sunt necesare pentru a altera efectele unor retele biologice. Reguli similare se pot aplica pentru numarul de tinte terapeutice care trebuie modulate, in special pentru maladii complexe. Tintele potrivite si combinatiile medicamentoase pot fi selectate numai in cazul in care fiecare component individual al unei cai particulare poate fi studiat individual, acest lucru fiind posibil prin utilizarea sistemelor celulare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.