Caracterizarea lui mos Mihail din nuvela Sania de Ion Druta

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.49

nivel: Gimnaziu

Îi plăcea să trăiască în curățenie, aceasta înțelegem din acțiunea ,,spre seară a adunat frunzele măturate pin ogradă și le-a dat jos “. Era un om gospodar și priceput.

Strîngea poama cînd era numai bună de vin. Cînd meșterea poloboace și chiar sania, lucra cu mare atenție ca să nu fărîme ceva. Moșul dacă hotărî ceva puteai zice că e și făcut ca, de exemplu, cînd i-a promis [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea lui mos Mihail din nuvela Sania de Ion Druta

Îi plăcea să trăiască în curățenie, aceasta înțelegem din acțiunea ,,spre seară a adunat frunzele măturate pin ogradă și le-a dat jos “. Era un om gospodar și priceput.

Strîngea poama cînd era numai bună de vin. Cînd meșterea poloboace și chiar sania, lucra cu mare atenție ca să nu fărîme ceva. Moșul dacă hotărî ceva puteai zice că e și făcut ca, de exemplu, cînd i-a promis babei că va face o sanie.

Așa și a fost, numai că a durat mult timp, fiindcă se străduia să fie unică așa cum nu au mai văzut lemnarii de pe pămînt. De dragul creației moș Mihail a uitat și de babă, și de gospodărie, creația pasionîndu-l enorm.

El visa să facă o sanie ,,pentru care și cel de seama lui i-ar zice bade”, adică un lucru valoros în care s-ar vedea că a pus mult suflet. Cu toate că soția sa era ,,sprintenă la minte”și ,,îndată prindea firul”, ea l-a părăsit, fiindcă nu înțelegea ce-i creația meșterului adevărat.

Moș Mihail este tipul omul dedicat muncii și pasiunii de a crea. Pentru el nu contează ce anume să meșterească, fiindcă în finalul operei îl vedem învăluit de aceeași ,,tulburare”, adică pasiune pentru creație. El spune că nu era în închipuirea lui o sanie, ci altceva.

Deci conta doar chemarea interioară din sufletul lui, care îl făcea să fie neobosit,în continuă căutare. Maiestrul adevărat apare pe pămînt ca să lase urmașilor o creație de valoare. Astfel el se dedică, viața-i devenind frămînt și entuziasm.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.