Caracterizarea lui Nae Catavencu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.00

nivel: Liceu

Referat despre Caracterizarea lui Nae Catavencu
Astfel, intr-un orasel de provincie, "in zilele noastre" (1883), in preajma alegerilor se duce o lupta intre 2 grupari politice: cea de guvernamant (Tipatescu - Trahanache) si cea disidenta (Catavencu). Lupta de principii este doar in aparenta; in culise, cele doua tabere vor sa recupereze o scrisoare pierduta, folosita ca arma de santaj.
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea lui Nae Catavencu

Referat despre Caracterizarea lui Nae Catavencu
Astfel, intr-un orasel de provincie, "in zilele noastre" (1883), in preajma alegerilor se duce o lupta intre 2 grupari politice: cea de guvernamant (Tipatescu - Trahanache) si cea disidenta (Catavencu). Lupta de principii este doar in aparenta; in culise, cele doua tabere vor sa recupereze o scrisoare pierduta, folosita ca arma de santaj.

Tribulatiile scrisorii dezvaluie conflictul politic esential, dar si conflictele secundare, acumulate prin tehnica bulgarelui de zapada. Cu aceasta ocazie, dramaturgul critica demagogia, coruptia politica, manipularea electoratului, abuzul de putere, prostia si incultura clasei politice.

La actiune iau parte mai multe personaje, care sunt tipuri morale si sociale (politicianul, slujbasul, amorezul, adulterina etc.), dar Caragiale recurge in constructia lor la mijloacele caricaturii grotesti, anticipand teatrul absurdului.

Unul dintre personajele principale ale piesei este si Nae Catavencu; ca in orice comedie, el nu evolueaza, incadrandu-se in categoria parvenitului si a politicianului demagog.

Ca orice personaj dramatic, Catavencu se caracterizeaza prin mijloace specifice acestui gen (didascalii, conflict, dialog, monolog), dar si prin altele similare celor din textul narativ (caracterizare directa si indirecta).

Astfel, lista de personaje il prezinta drept "avocat, director proprietar al ziarului Racnetul Carpatilor, president fondator al Societatii Enciclopedice Cooperative Aurora Economica Romana".

Titulatura bombastica a ziarului, cat si cea patriotarda (fals patriot) si ridicola a societatii, fara vreo legatura cu activitatea ei, sugereaza ca personajul activ, util, care vrea sa se impuna pe scena politica.

Din desfasurarea activitatii dramatice se deduce ca este conducatorul unei formatiuni disidente, declarandu-se independent. Este un opozant primejdios din moment ce Tipatescu, prefectul judetului, citeste invectivele acestuia la adresa lui, aparute in ziarul de scandal sus - mentionat sau il trimite pe Ghita Pristanda sa-l spioneze.

Politistul afla ca avocatul detine un document compromitator care ii va asigura reusita la alegeri. Documentul este o scrisoare de amor pierduta de Zoe Trahanache si gasita de Cetateanul turmentat de la care o sustrage Catavencu prin viclenie pentru a o folosi ca o arma de santaj.

O scena semnificativa pentru creionarea personajului este scena a 9 a din actul II, cand Zoe il trimite pe Pristanda sa-l aduca pe opozant la negocieri (povestirea scenei). Prefectul vrea sa afle dorinta santajistului, iar acesta ii raspunde cu ingamfare: "Vreau ceea ce merit in orasul asta de gogomani, unde sunt cel dintai...". (autocaracterizare)

Amandoi isi dau jos masca politetii si a bunavointei, fiind identici prin interesul meschin care ii anima.

Un mijloc excelent de caracterizare este discursul pe care-l tine la adunarea electorala din actul al III - lea. Teatral, abil (didascaliile precizeaza ca este "impozant", "isi sterge cu eleganta avocateasca fruntea"), el stie sa capteze atentia auditoriului. Limbajul non-verbal il sprijina pe cel verbal; Catavencu este emotionat, cu glasul tremurat: "Fratilor...ma gandesc la tarisoara mea", apoi plange fals si se adreseaza familiar publicului in continuare, insiruie platitudini si non-sensuri ("industria romana e admirabila, e sublima, dar lipeste cu desavarsire"),precum si tautologii ("un popor care nu merge inainte sta pe loc"). Face uz de maxime latinesti pe care le stalceste: "Honeste vivere!" ("sa traiesti cinstit") devine la el "Oneste bibere!" ("sa bei cinstit"). Toate acestea si altele demonstreaza golul sufletesc si intelectual al acestui personaj ridicol.

Opiniile celorlalte personaje despre el intaresc trasaturile esentiale; pentru Zoe este "un misel", pentru Trahanache - plastograf pantentat", pentru Farfuridi - "moftolog" si pentru Pristanda . "un mare pisicher".
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.