Caracterizarea lui Motoc

2x puncte

categorie: Romana

nota: 7.51

nivel: Gimnaziu

Avem de-a face si in acest caz cu o caracterizare directa făcuta atât de narator care nu isi exprima atitudinea fata de personaj dar se refera la gesturile acestuia prin care vrea sa fie remarcat de Lapusneanu ,,silindu-se a ride", dar in realitate el isi ,,simţea parul zburlindu-i-se pe cap" si dintii săi clantanind, ,,striga ticălosul", cat si de Alexandru Lapusneanul: ,,înve[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea lui Motoc

Avem de-a face si in acest caz cu o caracterizare directa făcuta atât de narator care nu isi exprima atitudinea fata de personaj dar se refera la gesturile acestuia prin care vrea sa fie remarcat de Lapusneanu ,,silindu-se a ride", dar in realitate el isi ,,simţea parul zburlindu-i-se pe cap" si dintii săi clantanind, ,,striga ticălosul", cat si de Alexandru Lapusneanul: ,,învechit de zile rele" si ,,deprins a te ciocoi la toţi domnii".

El il considera pe Motoc un intrigant, un tradator de profesie care unelteşte împotriva tuturor domnitorilor pentru a-si atinge propriile interese si ,,pentru a trage foloase" .Acest lucru este scos in evidenta cel mai bine de scena in care Motoc vine ca sol a lui Tomsa sa-l înduplece pe Lapusneanul sa facă cale întoarsa, dar constatând hotărârea de neclintit a lui Vodă, trece de partea acestuia si-i promite sprijinul.

Boierul bătrân, intrigant si perfid este caracterizat in mod indirect atât prin gesturile sale ce vor ajunge pana la disperare in momentul in care se va afla la un pas de moarte ,,plângea, tipa, suspina", ,,boci ca o muiere", ,,isi smulgea barba" dar si prin limbajul folosit.

Fiind iertat de domnitor, devine slugarnic si in permanenta, doreşte sa intre in gratiile stăpânului pe care-l flatează si-l linguseste, aprobându-i toate vorbele, chiar daca are o alta convingere intima iar linguşeala ajunge pana la simularea unei stari slufetesti asemenea celei a domnitorului ,,ai urmat cu mare intelepciune". Toate acestea reliefeaza si o viclenie nativa, prin care scapă de numeroase încurcături.

Dar când constata ca nu mai e nici o scăpare, laşitatea lui devine nemărginita, ridicola si încearcă sa obtina bunavointa domnitorului: ,,O păcătosul de mine", ,,Oh! Nenorocitul de mine". Încercările lui sunt zadarnice, căci el ramane pentru Lapusneanul ,,un talhar si un vânzător", pe care-l da mulţimii, aceştia sfasiindu-l.
Ca si Lapusneanul, el este construit tot cu ajutorul antitezei romantice ca mijloc de expresivitate artistica scoasa in evidenta in acest caz de relatia dintre Lapusneanu ce reprezinta calaul si Motoc, victima.

Un lucru este sigur, Motoc tipul intrigantului politic, versatilului, inteligent si abil, care vinde domn după domn, cu o slugărnicie ce-l dezgusta si pe Lapusneanul , cu o ura si un dispreţ total fata de popor, el este un personaj mult mai malefic decât domnitorul insusi .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.