Caracterizarea lui ION

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.82

nivel: Liceu

Roman in Ardealul asuprit de regimul austro-ungar, personajul principal din opera lui Rebreanu este integrat intr-un organism social diversificat si stratificat dupa legile si ordinea capitalista. Autorul reuseste sa contureze aceasta lume impletind cu iscusinta un numar mare de personaje ce interactioneaza pe doua planuri de baza ce constituie romanul: cel al taranilor si cel al asa-zisilor "domn[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea lui ION

Roman in Ardealul asuprit de regimul austro-ungar, personajul principal din opera lui Rebreanu este integrat intr-un organism social diversificat si stratificat dupa legile si ordinea capitalista. Autorul reuseste sa contureze aceasta lume impletind cu iscusinta un numar mare de personaje ce interactioneaza pe doua planuri de baza ce constituie romanul: cel al taranilor si cel al asa-zisilor "domni", invatati ai satului.

Ion este taranul chipes,dorit pe ascuns de toate tinerele, istet, iute si harnic cand este vorba de munca , insa sarac, adica fara pamanturi pe care sa si le lucreze. Aceasta saracie se datoreaza delasarii totale a tatalui sau care , incetul cu incetul, si-a baut toata avutia -provenita din zestrea Zenobiei -- lasandu-si copilul "cu coatele goale" si aprinzand in el o scanteie de ura ce va lua amploare pe parcurs. Privit si enuntat dintr-o perspectiva obiectiva, Ion este introdus in roman cu cateva referinte favorabile, precum silinta si cumintenia demonstrate la scoala, care l-au facut cel mai iubit elev al invatatorului Herdelea, sau preferintele sale pentru a-si petrece timpul pe camp, fiind "vesnic insotit cu pamantul". Odata devenit "stalpul casei", el nu mai permite instrainarea nici unei brazde din pamantul pe care il iubeste atat de mult. La inceputul romanului , exceptand disputa cu Vasile Baciu si mai vechea competitie cu George, Ion este sustinut si indragit de comunitate pentru calitatile sale, uneori chiar compatimit pentru soarta ce i-a fost menita: sa duca in spate gospodaria, sau ce-a mai ramas din ea, si sa munceasca putinul pamant mereu tanjind dupa ceea ce ar fi trebuit sa fie al lui. Din acest motiv el sufera si este profund ranit in momentul in care Vasile Baciu il injoseste cu vorbe jignitoare in fata intregului sat, la hora , ("fiece vorba il impungea drept in inima, cu deosebire fiindca auzea tot satul"), pentru simplul motiv ca ii curteaza fiica. Batranul nutreste o ura profunda pentru tanarul "sarantoc", pe care il vede ca un "hot" si "talhar" ce nu urmareste altceva decat sa-i fure pamanturile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.