Caracterizarea lui Hyperion-Lucefarul

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.37

nivel: Liceu

Poemul filozofic Luceafarul, de Mihai Eminescu, constituie o alegorie pe tema destinului geniului, raportat la destinul omului comun. -->In poem geniul este simbolizat de Luceafarul-Hyperion.
-->Cele 4 parti ale poemului, evidentiaza doua ipostaze ale geniului: 1. ipostaza umana, 2. ipostaza eonica
-->1. Ipostaza de om superior, neinteles de contemporani, osandit la o suferinta iner[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea lui Hyperion-Lucefarul

Poemul filozofic Luceafarul, de Mihai Eminescu, constituie o alegorie pe tema destinului geniului, raportat la destinul omului comun. -->In poem geniul este simbolizat de Luceafarul-Hyperion.
-->Cele 4 parti ale poemului, evidentiaza doua ipostaze ale geniului: 1. ipostaza umana, 2. ipostaza eonica
-->1. Ipostaza de om superior, neinteles de contemporani, osandit la o suferinta inerenta esentei sale, este realizata in prima si ultima parte a poemului. aici se releva o 'fatza' a geniului (cea cunoscuta de ceilalti oameni) si acesteia ii corespunde numele de Luceafarul; tot ceea ce constituie existenta umana a geniului se leaga de acest nume si de esentza sa astrala. -->a) mai intai, el este ''steaua care-a rasarit'' din adancimi de vreme, shi a carei lumina mai straluceshte inca si dupa trecerea omului-geniu in Nefiintza. --> o pozitie aparte este ocupata de cele doua formulari din invocarile fetei de imparat, care pun semnul egalitatii intre viata si norocul omului comun. -->spre deosebire de acestea, geniul eminescian "n-are moarte, dar n-are nici noroc". -->b) situat, prin puterea miintii sale, deasupra tuturor, genilu a fost investit de Creator cu o minte uriasa, in care incape infinitul. Aceasta idee este sugerata atat in tripticul initzial (om-stea-mare) din strofa a patra, cat si prin frecventa metaforei marii in intreg poemul. -->c)coborand in lumea omului comun, Luceafarul-geniul incearca o conciliere intre finit si infinit, iar invitatzia pe care i-o adreseaza fetei constituie o chemare in absolut. --> dar, cum fiinta sa tine de recea eternitate, pamanteanca il vede ca pe un mort shi-shi cauta o fiintza pe masura ei. --> neinteles de oamenii obishniuti shi insingurat in lumea lui, geniul este un nefericit, pentru ca inteligenta lui superioara ii permite sa vada nimicnicia lumii. -->solutia o constituie retragerae in absolut shi izolarea apollinica din finalul poemului. -->d)esenta astrala a geniului mai este sugerata shi prin marea lui capacitate de a iubi; astfel, prin dragostea pentru frumoasa fata de imparat, Luceafarul incearca sa reconstituie unitatea, perechea, ca mod de refacere a unitatii primordiale a lumii. -->dar, cea nascuta "din pacat" nu poate sa inteleaga sublimul acestui sacrificiu shi va ramane inchisa in "cercul stramt" al "orei de iubire" pamantene; "copie imperfecta a unui prototip nerealizat", ea va fi incapabila sa contemple ideea intrupata a geniului
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.