Caracterizarea generala a lui Ilie Moromete din romanul Morometii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Liceu

“Moromete, te-ai mai gândit? îmi dai
salcâmu ala?”, dar in acel moment Moromete schimba subiectul. de aceea Balosu isi da seama ca raspunsul tacit al vecinului sau este negativ, dar cu toate acestea el incearca sa-l convinga sa-i vanda salcamul. La fierarie, chiar daca e constient ca ceilalti il asteapta nerabdatori, el intra la frizer lasandu-i sa il astepte, deci, acesta se cr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea generala a lui Ilie Moromete din romanul Morometii

“Moromete, te-ai mai gândit? îmi dai
salcâmu ala?”, dar in acel moment Moromete schimba subiectul. de aceea Balosu isi da seama ca raspunsul tacit al vecinului sau este negativ, dar cu toate acestea el incearca sa-l convinga sa-i vanda salcamul. La fierarie, chiar daca e constient ca ceilalti il asteapta nerabdatori, el intra la frizer lasandu-i sa il astepte, deci, acesta se credea oarecum mai presus decatprietenii sai.

Inca un moment in care acesta vrea sa isi etaleze inteligenta, este acela in care agentii vin sa-i ceara plata foncirii. Atunci, Moromete se preface foarteocupat, ne luandu-i in seama. “Paraschive, tu unde esti, ma? Nu vezi ca furca ai sta acolo langa gard de cinci saptamani? Ia-o de acolo si bag-o in sopron! Ar putea sa stea acolo pan-o rugini, pana te-ai intepa in ea si tot n-ai s-o ridici!...”

El i surprinde pe agenti spunandu-le raspicat: “N-am!”. Agentii au incercat la inceput sa-l determine pe acesta sa plateasca foncirea purtandu-se aspru cu el, dar in cele din urma acestia ajung sa faca unele compromisuri. In final, Moromete plateste o mie de lei, avand satisfactia ca l-a fraierit pe Jupuitul, adica, spunandu-i vecinului sau balosu cu multa bucurie: „l-am pacalit cu doua sute de lei (...) i-am dat numai o mie (...)”.

In momentul in care Scamosu i spune lui moromete ca a aflat de planurile celor trei copii mai mari ai lui, are loc o transformare a personajului, acesta nestiind ce sa mai faca vazand ca apare in familia lui o problema de neinlaturat. Tatal mai face un efort pentru a-si tine familia unita rugandu-i pe baieticu un glas bland sa-l ajute „Paraschive, Nilă, veniți cu mine în coșar!

Ploaia asta a înmuiat acoperișul, mi-e frică să nu se dărâme!”, dar, vazand ca acestia il refuza isi pierde controlul si ajunge chiar sa i si bata drept pedeapsa a ne supunerii lor.
Personajul central si pozitiv al romanului „Morometii” de Marin preda, este unul inteligent, iubitor de libertate, independent in gandire,placandu-i sa-si exprime liber opiniile si un mare iubitor al linistei.

In romanul de fata autorul a abordat caracterizarea indirecta, expunand el insu-si prin naratiune, dialog sau monolog reactiile, faptele si gandurile personajului cu celelalte personaje.

Schimbarile profunde ale lui Moromete dupa plecarea copiilor, le vor simtii trei ani mai tarziu si locuitorii satului Silistea gumesti, in pragul isbucnirii celui de-al doilea razboi mondial.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.