Caracterizarea doamnei Ruxandra

2x puncte

categorie: Romana

nota: 7.09

nivel: Liceu

Principalul procedeu de caracterizare al doamnei Ruxandra este antiteza cu Lapusneanul. Daca aceasta este dur, tiranic, crud, ipocrit, impulsiv, doamna Ruxanda este dimpotrivă o fire angelica, suava, delicata, sensibila, sincera si supusa.

Prin folosirea descrierii, autorul scoate in evidenta in primul rând vestimentaţia ei deosebita si apoi ii schiteaza un portret fizic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea doamnei Ruxandra

Principalul procedeu de caracterizare al doamnei Ruxandra este antiteza cu Lapusneanul. Daca aceasta este dur, tiranic, crud, ipocrit, impulsiv, doamna Ruxanda este dimpotrivă o fire angelica, suava, delicata, sensibila, sincera si supusa.

Prin folosirea descrierii, autorul scoate in evidenta in primul rând vestimentaţia ei deosebita si apoi ii schiteaza un portret fizic: ,,Parul ei după moda de atuncia , se impartea pe umerii si spatele sale. Figura ei avea acea frumuseta, care făcea odinioară vestite pre femeile României."
Iubitoare si supusa ,isi apreciază soţul căruia ii adresează cuvinte pline de afecţiune si de respect ,,Bunul meu domn", ,,viteazul meu soţ", ,,maria ta este puternic", ,,Eu, Dumnezeu ştie! cat te iubesc!"etc.
Fire sensibila, nu suporta violentele si este hotărâta sa-l împiedice pe Lapusneanul sa faca noi crime, aducându-i in sprijinul acestei idei diverse argumente: "Ce-ti lipseşte măriei-tale? N-ai cu nime război: tara este liniştita si supusa. Judeca ca după viata este si moarte, si ca maria-ta eşti muritor si ai sa dai sama!".

Perseverenta in ideea ei, nu cedează nici atunci când voievodul se supăra devenind chiar impulsiv, isi susţine dorinţa cu orice preţ: ,,-De as şti ca mă vei omori, nu pot sa tac. Vreau sa nu mai verşi sânge, sa încetezi cu omorul, sa nu mai vad capete tăiate, ca sare inima din mine!"

Având o încredere oarba in soţul ei, nu intuieşte planul sau când acesta ii promite un leac de frica, deşi o samanta de îndoiala ii incolteste in suflet:
,,- Cum? Ce vrei sa zici?
- Maine vei vedea."
Când viata fiului sau va fi in pericol apare un moment de deruta in com-portarea ei si cuprinsa de disperare ii cere sfatul lui Spancioc, care ii spune sa-l otrăvească pe domnitor: ,, ...viata măriei sale si a copilului acestuia este in primejdie. Destul a trăit tatăl si destule a făcute. Moara tatăl ca sa scape fiul."

Argumentele lui Spancioc nu o hotărăsc si de frica merge la mitropolit sa-i ceara părerea, dar acesta o indemna si el la crima.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.