Caracterizarea componentelor hardware si software

5x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.58

nivel: Liceu

Memoria DDR-SDRAM (Double Data Rate) –este o memorie rapidă, folosită in calculatoarele moderne, având o arhitectrua FULL-DUPLEX. Memoria DDR are viteze la fel ca si cele ale memoriei SDRAM, insa înmulțite cu 2 (Double DR).

Poate fi instalată atît pe plăci de bază pentru procesoare INTEL cît si pe plăci de bază pentru procesoare AMD. Ea este de mai multe tipuri în functie de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea componentelor hardware si software

Memoria DDR-SDRAM (Double Data Rate) –este o memorie rapidă, folosită in calculatoarele moderne, având o arhitectrua FULL-DUPLEX. Memoria DDR are viteze la fel ca si cele ale memoriei SDRAM, insa înmulțite cu 2 (Double DR).

Poate fi instalată atît pe plăci de bază pentru procesoare INTEL cît si pe plăci de bază pentru procesoare AMD. Ea este de mai multe tipuri în functie de viteza de transfer a datelor între magistrala principală si cipurile de memorie. Astfel, există de exemplu module de memorie PC 1600 (contin cipuri DDR200), PC 2100 (DDR266), PC 2700 (DDR333) si PC 3200 (DDR400), unde numărul de după DDR indică frecvența la care funcționează cipurile de memorie, iar numărul care intră în componența numelui modulelor indică lățimea de bandă ("bandwidth") în MHz.

In final, memoria specifică procesoarelor Pentium 4 este cea RDRAM (Rambus Dynamic Random Access Memory), și se montează în sloturi RIMM. Ea a fost inventată de firma Rambus și este o memorie pe interfață serială, ce are o latență mai mare decât cea a memoriei DDR-SDRAM, însa o latime de bandă superioară. Se instalează pe principiul perechilor, la fel ca și în cazul memoriilor SIMM, însă costul ridicat și plăcile de bază speciale ce sunt necesare o fac din ce în ce mai puțin utilizată.

2.1.4. Memoria cache – Este un tip de memorie RAM, cu o viteză mult mai mare, viteză dată de modul de construcție. Este mult mai scumpă decât celelalte tipuri de memorii. Este folosită în principal de procesor ca memorie de lucru curent sau ca o interfață între procesor și alte tipuri de memorii sau alte elemente hardware. Uneori o singură zonă de memorie cache nu este suficientă pentru a face față capacităților procesorului și atunci se folosește încă o zonă de memorie cache, numită și de nivel 2 (Level 2).

4.2. Memoria externă

DEFINIȚIE

Memoria externă este folosită pentru stocarea datelor pe o perioadă de timp mai mare decât o sesiune de lucru a unui sistem de calcul.

CARACTERISTICI ȘI PROPRIETĂȚI

În funcție de suportul pe care se stochează datele există două tipuri de memorie externă: Nereutilizabilă la prelucrări automate cu calculatorul (hârtia, filmul, folia de plastic, foaia de calcul etc); Reutilizabilă prin prelucrări automate cu calculatorul.

Memoria externă reutilizabilă prin prelucrări automate cu calculatorul poate fi pe suport sensibil la câmpul magnetic (hard disk și floppz disk) pe suport sensibil la lumină, ce lucrează în mod optic cu raze laser (CD-ROM, CD-R, CD-RW și DVD-ROM, DVD-RAM) și pe suport magneto-optic.

Caracteristicile principale ale unei componente hardware de memorie externă sunt:
Tipul de memorie și fabricantul
Volumul memoriei
Viteza de acces la informație
Rata de transfer a informației
Tipul de interfață cu sistemul de calcul
Caracteristicile de formă și conectare

FLOPPY DISK DRIVE

DEFINIȚIE: FDD este componenta hardware, suport de memorie externă, conectată la calculator prin intermediul unei interfețe. În unitățile de disc se introduc discuri flexibile.

CARACTERISTICI:

Un disc de 3,5” cu formatul DS-HD (dublă față, înaltă densitate) are structura: 2 fețe, 80 de piste pe față, 18 sectoare pe pistă, capacitate 1,44 MB. Inventarea unității de floppy disc este atribuită în general lui Alan Shugart, spre sfârșitul anilor 60, pe când acesta era angajatul firmei IBM. Unitatea a fost creată în 1967, în laboratoarele IBM din San Jose.

PĂRȚI COMPONENTE:

1.CAPETELE DE CITIRE / SCRIERE – In mod normal, unitățile de floppy disk moderne au două capete de citire – scriere, ccea ce le conferă calitatea de unități “dublă față “ HD. O astfel de unitate folosește unul dintre capete pentru o față a dischetei, iar pe cel de-al doilea pentru cealaltă față, astfel încât discheta poate fi citită sau scrisă pe ambele fețe. Capetele se pot mișca în linie dreapta, înainte sau înapoi, pe suprafața dischetei, în vederea poziționării pe pista dorită.

Datorită faptului că cele două capete sunt montate pe același mecanism de deplasare, mișcarea lor nu este independentă ci simultană. Capetele sunt confecționate din feroaliaje moi care încorporează bobine electromagnetice. Fiecare cap are o structură complexă, fiind alcătuit dintr-un cap de înregistrare centrat între două capete de ștergere tip “tunel” în cadrul aceluiași ansamblu.

Metoda de înregistrare este denumită “ștergere tunel”; pe măsură ce este înregistrată pe o pistă, capetele de ștergere vin din spate în urma capului de înregistrare, șterg zonele preiferice ale pistei, ceea ce duce la formarea unei piste mai curate. Datele sunt forțate astfel în cadrul unei yone înguste pe fiecare pistă. Prin această acțiune se împiedică apariția interfețelor. În același timp, prin eliminarea marginilor laterale ale pistei, sunt îndepărtate semnale a căror amplitudine este din ce în ce mai mică și care din această cauză ar putea crea probleme.

2.DISPOZITIVUL DE ACȚIONARE A CAPULUI – Acesta folosește un motor și realizează mișcări ale capului înainte și înapoi pe suprafața dischetei. Motorul folosit este de tip special și se numește motor pas-cu-pas, putând efectua în ambele sensuri mișcări care să reprezinte o turație completă și de aceea are puncte bine determinate de oprire. Fiecare pas definește poziția unei piste pe dischetă. Controlerul comandă poziționarea motorului prin transmiterea unui anumit număr de pași pe care motorul îi va executa.

În mod obișnuit, motorul “pas cu pas” este legat de sania capului printr-o lamelă metalică, elastică, ce se înfășoară și se desfășoară pe fulia motorului, transformând mișcarea de rotație în mișcare de translație. Pentru transformarea celor două tipuri de mișcare, unele unități de floppy disk folosesc un alt sistem bazat pe un “șurub fără sfârșit”. În cazul acestui sistem sania capului este așezată pe un șurub care este răsucit de axul motorului pas-cu-pas.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.