Caracterizarea comisului Ionita

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.18

nivel: Gimnaziu

Comisul Ioniță din Drăgănești este personajul principal din povestire și în același timp și narator și personaj al povestirii.
Naratorul îi face încă din expoziție un portret prin descriere folosind enumerația și epitetul. Trăsăturile fizice sunt evidențiate, în mod direct, iar trăsăturile morale reies prin caracterizare indirectă din: faptele, vorbele, atitudinile, poziția și în special, p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea comisului Ionita

Comisul Ioniță din Drăgănești este personajul principal din povestire și în același timp și narator și personaj al povestirii.
Naratorul îi face încă din expoziție un portret prin descriere folosind enumerația și epitetul. Trăsăturile fizice sunt evidențiate, în mod direct, iar trăsăturile morale reies prin caracterizare indirectă din: faptele, vorbele, atitudinile, poziția și în special, prin relațiile cu celelalte personaje.

Înfățișarea lui arată un om de vârstă mijlocie cu trăsături aspre, un chip trist ce sugerează că a dus o viață grea.

Poziția socială de răzeș, hainele sale tipic țărănești, punga destul de grea de sub straiele de sac sugerează că este un țăran înstărit.
Numele de Ioniță Comisul arată în mod indirect că eroul se trage dintr-o familie cu rang nobil din Moldova medievală.
Comportamentul notat minuțios de către narator este un mijloc de caracterizare indirectă.

Comportamentul evidențiază dragostea de viață a răzeșului care ascultă cu nostalgie cântecele lăutarilor, închină oale de vin către toți. Comportamentul evidențiază și experiența de viață și cunoașterea tradițiilor care îi permit să se i-a la întrecere cu Moș Leonte.
Un amănunt curios din portretul fizic al eroului dovedește un caracter puternic care nu se teme de nimic, deși are mulți bani comisul are un cal slab, comparat de narator cu calul din poveste, înainte de a mânca din tipsia de jar.

Cuvintele eroului devin mijloace de caracterizare directă dovedind că pe comis îl leagă o mare afecțiune d calul său pe care îl apreciază simbolic, ca pe un exemplar rar. Răzeșul îi i-a apărarea calului scoțând în evidență calitățile.

Comisul Ioniță este un bun povestitor cu un har deosebit d a-i atrage pe ascultători. El creează atmosfera de atunci prezentând asemănarea tulburătoare cu atmosfera de acum.

Povestirea pe care o spune comisul Ioniță scoate în evidență trăsăturile sufletești ale eroului,faptele sale devin mijloc de caracterizare indirectă.

Astfel, curajul și credința nestrămutate în faptul că dreptatea este de partea sa îl fac să folosească cuvinte aspre, dar drepte ce scot în evidență cinstea și tăria de caracter al răzeșului. Convins de dreptatea sa, comisul spune o vorbă mare.

Naratorul caracterizează indirect evidențiind tăria de caracter a acestui om simplu, neprefăcut, incapabil de vorbe meșteșugite care să ascundă adevărul, fără a fi lipsit de bună cuviință.

De asemenea, stările sufletești devin un important mijloc de caracterizare indirectă.
La început, așa cum însuși mărturisește se înfățișează înaintea lui Vodă plin de emoție. În fața lui Vodă, emoția se transformă în îndrăzneală datorită firii sale optimiste. Își dă seama rapid că Vodă este boierul de la han și îi spune din nou supărarea pe care o avea.
Reacțiile celorlalte persoane sunt importante mijloace de caracterizare individuală.

Domnitorul se convinge că răzeșul are dreptate și trimite un om la Drăgănești care să împlinească legea.
Apoi, după ce își îndeplinește datoria îl întreabă amuzat ce s-ar fi întâmplat dacă nu-i făcea dreptate.
Comisul știe că Vodă are simțul umorului și îi răspunde că iapa este peste drum ținându-și și cuvântul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.