Caracterizarea bugetului de stat al Romaniei

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Fiind un document ce necesita autorizarea prealabila a puterii legislative, bugetul de stat are un caracter obligatoriu. Incasarea veniturilor si efectuarea cheltuielilor publice nu sunt posibile decat daca bugetul de stat a devenit lege prin aprobarea lui de catre Parlamentul Romaniei.De fapt bugetul de stat este un plan de actiune in domeniul finantelor publice.

Sub aspect econom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea bugetului de stat al Romaniei

Fiind un document ce necesita autorizarea prealabila a puterii legislative, bugetul de stat are un caracter obligatoriu. Incasarea veniturilor si efectuarea cheltuielilor publice nu sunt posibile decat daca bugetul de stat a devenit lege prin aprobarea lui de catre Parlamentul Romaniei.De fapt bugetul de stat este un plan de actiune in domeniul finantelor publice.

Sub aspect economic bugetul de stat exprima relatiile in forma baneasca ce iau nastere in procesul repartitiei produsului intern brut in legatura cu indeplinirea functiilor si sarcinilor statului. Aceste relatii se manifesta in dublu sens: pe de o parte, ca relatii prin intermediul carora se mobilizeaza resurse banesti la dispozitia statului, iar pe de alta parte ca relatii prin care se repartizeaza aceste resurse.

Bugetul de stat este o categorie economica legata de existenta statului si a relatiilor marfa - bani. Totodata relatiile de mobilizare si repartizare a resurselor statului prin buget sunt influentate de actiunea mecanismelor pietei libere.In perioada actuala bugetul nu reprezinta o simpla lista a veniturilor si a cheltuielilor probabile ale statului, ci un plan financiar la nivel macroeconomic.

Bugetul de stat reprezinta in Romania o forma de planificare, atat pe termen scurt ca urmare a previzionarii pe timp de un an a veniturilor si cheltuielilor publice, cat si pe termen mediu prin elaborarea bugetelor-program, mai ales pentru cheltuielile publice de investitii.
Rolul bugetului de stat, in economia de piata, se manifesta indeosebi pe plan financiar si economic.Din punct de vedere financiar, bugetul asigura mobilizarea si dirijarea resurselor financiare necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor statului.

Din punct de vedere economic, rolul bugetului de stat s-a accentuat datorita contributiei sale la realizarea politicii economice. Rolul economic al bugetului de stat se concretizeaza prin incercarile statului de a utiliza impozitele, taxele, subventiile si alte cheltuieli publice ca parghii economice pentru influentarea conjuncturii economice.

Volumul si structura veniturilor si cheltuielilor bugetare difera de la un stat la altul in functie de nivelul de dezvoltare economica a tarii respective, de conditiile social - politice interne, precum si de conjunctura internationala.Veniturile si cheltuielile publice nu sunt simpli indicatori ai bugetului de stat, ci indeplinesc rolul de parghii folosite de stat pentru stimularea dezvoltarii sau restrangerii unor activitati, a productiei si consumului anumitor produse.

Impozitele si cheltuielile publice sunt concepute ca instrumente de politica economica.Prin finantarea partiala sau integrala a unor cheltuieli de investitii, de cercetare statul influenteaza conditiile de desfasurare a productiei, investitiile brute de capital.

De exemplu prin acordarea de subventii producatorilor agricoli se urmareste stimularea productiei in agricultura. De multe ori statul imbina finantarea de la buget a unitatilor economice cu creditarea acestora de catre banci cu credite cu dobanda redusa.Intervenind in economie printr-o diversitate de instrumente statul acorda sprijin agentilor economici limitandu-le libertatea de decizie. Cu toate ajutoarele primite, unele sectoare reusesc numai sa supravietuiasca din punct de vedere financiar, obtinand sistematic rezultate deficitare sau nule. In acest sens subventiile ridica o serie de probleme, atat in privinta fundamentarii lor, cat si a efectelor antrenate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.