Caracterizarea Vitoriei Lipan

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Iscriindu-se in continuarea traditiei marilor clasici , Ion Creanga , Ion Slavici , Mihail Sadoveanu imbogateste literatura romana cu opere care surprind , in ipostaze diferite , taranul si lumea satului , drama acestei umanitati in contact cu realitatile sociale ale inceputului secolului al XX-lea .

Opera de maturitate,capodopera a scriitorului,publicat in 1930 , este definitoriu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea Vitoriei Lipan

Iscriindu-se in continuarea traditiei marilor clasici , Ion Creanga , Ion Slavici , Mihail Sadoveanu imbogateste literatura romana cu opere care surprind , in ipostaze diferite , taranul si lumea satului , drama acestei umanitati in contact cu realitatile sociale ale inceputului secolului al XX-lea .

Opera de maturitate,capodopera a scriitorului,publicat in 1930 , este definitoriu pentru universul sadovenian , fiind un roman al lumii arhaice a pastorilor , care lupta penru a-si apara normele etice si care se confrunta cu noile forme de viata sociala . Subiectul este simplu , pastrand elementele baladei : un cioban este omorat de doi tovarasi ai sai pentru a-i lua oile , dar femeia acestuia , apriga si inteligenta , nu are liniste pana nu afla faptasii si nu-i pedepseste dupa legea nescrisa . Intriga , dupa modelul politist , pune in lumina vocatia justitiara a eroinei , descoperirea asasinilor si demascarea acestora .

"Baltagul" , tot ceea ce s-a scris mai frumos despre viata pastorilor din muntii nostri , constituie un roman realizat cu mijloace de creatie nemaiantalnite .Actiunea povestirii se desfasoara in jurul Vitoriei Lipan , al framantarilor si cautarilor ei pentru aflarea sotului sau Nechifor , plecat de cu toamna din satul lor de undeva din muntii Moldovei , de pe apa Tarcaului , sa cumpere niste oi de la Dorna - calatorie din care nu se mai intoarce . De o agerime rar intalnita , Vitoria descopera drumurile sotului , afla mai apoi pricina neobisnuitei intarzieri a baciului , adica uciderea lui de catre doi oieri cu care-si cobora turmele cumparate spre campie , la iernat , isi gaseste sotul ucis si aruncat in prapastie , il inmormanteaza dupa datina , apoi ii descopera pe faptasi .

Dupa inmormantare , praznicul devine timpul marturisirii adevarului si al implinirii judecatii . Scena din finalul romanului , construita de scriitor cu o arta remarcabila , este semnificativa prin faptul ca releva intr-un spatiu concentrat , trasaturile Vitoriei Lipan , personajul central al naratiunii . De fapt , asa cum afirma Perpessicius , "Baltagul ramane in ultima analiza , romanul unui suflet de munteanca ". Sadoveanu a reusit sa intruchipeze in Vitoria Lipan , in chipul cel mai desavarsit , prototipul oierilor munteni , creand o figura unic realizata in intreaga noastra literatura , care concentreaza in sine intreaga bogatie a calitatilor morale si intelectuale ale poporului nostru .

Muntenii nu concepeau ca viata lor sa se desfasoare altfel decat asa cum se desfasurase cea a strabunilor lor , care "randuri dupa randuri de generatii , in sute dupa sute de ani , se veselisera de cresterea zilei si inceputul anilor", urmandu-si traiul "ca pe vermea lui Boerebista , craiul nostru cel de demult ". Aici timpul pare ca a incremenit . Viata oamenilor se desfasoara asa cum se desfasura inca de la inceputul asezarii lor in partea locului . Lumea aceasta traieste dupa aceleasi legi nescrise , transmise din generatie in generatie , totul invartindu-se in jurul a doua mari evnimente : coborarea oilor in campie la iernat si adunarea lor in inima muntilor odata cu incetarea gerurilor si topirea zapezilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.