Caracterizarea Vitoriei Lipan

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.73

nivel: Gimnaziu

Vitoria Lipan este presonaj principal pozitiv al romanului „Baltagul” de M. Sadoveanu. Romanul poate fi considerat cartea acestei eroine care se individualizează printr-o serie de trăsături distincte. Vitoria impresionează prin frumusețea ei fizică: avea aproape 40 de ani, părul castaniu și ochi căprui. „Femeia nu mai era tânără, dar avea o frumusețe neobișnuită în privire. Ochii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea Vitoriei Lipan

Vitoria Lipan este presonaj principal pozitiv al romanului „Baltagul” de M. Sadoveanu. Romanul poate fi considerat cartea acestei eroine care se individualizează printr-o serie de trăsături distincte. Vitoria impresionează prin frumusețea ei fizică: avea aproape 40 de ani, părul castaniu și ochi căprui. „Femeia nu mai era tânără, dar avea o frumusețe neobișnuită în privire. Ochii ei luceau ca într-o ușoară ceață în dosul genelor lungi.” Privirea ei dusă departe era un semn al gândurilor care o copleșeau.

În relațiile cu copiii, Vitoria se dovedește rabdătoare cu Gheorghiță pentru că îl vede sfios și nesigur, îl apără și îl ocrotește de câte ori îl vede pe Nechifor mânios. Ea va face din fiul ei un bărbat curajos și energic. Față de Minodora este mai aspră, mai neîndurătoare pentru că vrea s-o educe în spiritul tradiției, pornind de la îmbrăcăminte, preocupări și comportament și urmând s-o căsătorească cu un gospodar bogat.

Eroina trăiește un profund zbucium interior. Ea stă pe prispă cu ochii duși departe, fusul se învârte singur, ea se simte „plină de gânduri, de patimă și de durere”. Singurătatea este așa de mare încât „se socotea moartă ca și omul ei”. Vitoria găsește tăria morală de a se rupe din gânduri și din singurătate și de a pleca în căutarea soțului. Ceea ce îi dă putere să ia această decizie este dragostea pe care i-a purtat-o din todeauna soțului ei. Din dragostea pentru soț izvorăște și setea de viață a Vitoriei care este copleșitoare, deoarece odată cu reînvierea naturii, simte „intrând în trupul ei soare și bucurie”.

Eroina comunică parcă cu elementele naturii care o îndrumă prin semne pe calea cea bună. Vitoria îî uimește pe cei din jurul său prin însușirile ei deosebite și de aceea celelalte personaje o caracterizează punându-i în lumină calitățile; astfel Gheorghiă constată uimit că mama sa „cunoaște gândul omului” iar Calistrat Bogza este uluit de precizia cu care femeia a reconstituit croma. Vitoria Lipan este un personaj complex caracterizat prin diverse procedee: este carcterizată în mod direct prin descriere li prin părerile celorlalte personaje și în mod indirect prin fapte, gânduri, atitudini, prin relația cu celelalte personaje și prin felul de a vorbi.

Sadoveanu își pune personajul în anumite situații limită, îl încadrează într-un anumit mediu social sau îl raportează la natura înconjurătoare. Vitoria Lipan impresionează cititorl atât prin frumusețe fizică cât și prin înalte trăsături morale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.