Caracterizarea Persidei

3x puncte

categorie: Romana

nota: 4.25

nivel: Liceu

Persida ilustreaza in roman ideea ca omul poate izbandi in viata numai prin vointa, luciditate si dragoste, prin stapanirea de sine, care sunt principalele arme ale eroinei, ce are un destin zbuciumat. Fire sincera si voluntara, delicata si pura, Persida invinge loviturile sortii cu multa cutezanta dar si cu o calma resemnare.

Portretul fizic, realizat direct de catre autor, su[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea Persidei

Persida ilustreaza in roman ideea ca omul poate izbandi in viata numai prin vointa, luciditate si dragoste, prin stapanirea de sine, care sunt principalele arme ale eroinei, ce are un destin zbuciumat. Fire sincera si voluntara, delicata si pura, Persida invinge loviturile sortii cu multa cutezanta dar si cu o calma resemnare.

Portretul fizic, realizat direct de catre autor, sugereaza trasaturile morale, avand efecte surprinzatoare asupra celor din jur: „Inalta, lata-n umeri, plina, rotunda si cu toate acestea, subtirica s-o frangi din mijloc; iar fata ei ca luna plina, curata ca floarea de cires si alba, de o albeata prin care numai din cand in cand, strabate abia vazut, un fel de rumeneala.” Asupra lui Natl, infatisarea plina de farmec a Persidei revarsa „o vapaie mistuitoare”, iar flacaul ramane „cu privirea pierduta”, cu barba tremuranda. Hubaroaia este incantata de fata „atat de frageda, atat de frumoasa”, dar o compatimeste ca are ca mama pe Mara, „precupeata si podarita”.

Persida traieste o iubire pasionanta, o emotie puternica, scriitorul sondand sufletul omenesc cu o neobisnuita forta de sugestie a cuvantului si o deosebita maiestrie artistica, incat Pompiliu Marcea nota impresionat: „Dragostea Persidei este un dramatism rascolitor. Nimeni pana la Slavici n-a descris dragostea in tot ceea ce are mai dramatic, grav, cu atata adancime si vigoare realista, cu atata poezie.”

Goerge Calinescu remarca faptul ca: „Jumatate din roman noteaza incet , rabdator, aprinderea, propagarea si izbucnirea iubirii la o fata constienta prin frumusete de farmecele ei, intai provocatoare si nehotarata, apoi stapanita si in stare de orice jertfa. Sentimentul se strecoara la inceput ca un simplu capriciu, se indreptateste cu mila si devine la sfarsit jaratic mistuitor.”

Pasiunea statornica pentru barbatul ei este insotita de sinceritate si delicatete sufleteasca, rugandu-si mama sa nu-k blesteme pe Natl, deoarece „eu sunt de vina!”. „Persida o mosteneste pe Mara si disponibilitatile sale de energie sunt inepuizabile. Persida se manifesta, inca de la intrarea in scena, protectoarea fratelui ei si ramane, pe tot parcursul actiunii, protectoarea cuiva.

Ea isi gaseste drumul in viata dupa mari framantari sufletesti, dar indata ce si-l descopera nici o piedica nu-i mai poate sta in cale. Are demnitate, este constienta de frumusetea sa si-i raman straine deprinderi ca cele practicate de sotia lui Bocioaca. Persida traieste, mai presus de orice, prin actiunile sale. Iubirea ii umple viata si spre deosebire de Natl, caruia ii surpa echilibrul moral, ii da incredere si tarie sa biruie toate piedicile.

Casnicia ei parcurge mari dificultati, Natl „statea cu prietenii si toata osteneala, toata grija, ramanea in sarcina ei”, dar Persida isi salveaza casatoria prin luciditate si inteligenta, prin puterea dragostei si prin stapanirea de sine, prin bunatate si blandete, facand ca sotul ei sa-i ceara iertare si familia sa iasa mai intarita din aceste incercari. Nu numai Natl se simte umilit de forta morala a Persidei, dar si socrul sau se simte dator sa-i ceara iertare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.