Caracterizarea Anei - Moara cu noroc

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

De obicei, Slavici vorbeste in scrierile sale despre mentalitatea taranilor si modul acestora de a actiona, in functie de trairile sale. In aceasta nuvela autorul ne vorbeste despre o lume plina de nedreptate, in care personajul principal, Ghita, are sansa de a alege intre familie si bani, intre a abandona totul si a se inbogati, astfel avem un decor similar satelor sarace, o batrana inteleapta ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizarea Anei - Moara cu noroc

De obicei, Slavici vorbeste in scrierile sale despre mentalitatea taranilor si modul acestora de a actiona, in functie de trairile sale. In aceasta nuvela autorul ne vorbeste despre o lume plina de nedreptate, in care personajul principal, Ghita, are sansa de a alege intre familie si bani, intre a abandona totul si a se inbogati, astfel avem un decor similar satelor sarace, o batrana inteleapta care stie ca "nu bogatia te face fericit, ci linistea familiei tale", o sotie iubitoare ce sufera pentru comportamentul sotului, doi copii care nu stiu mare lucru despre situatie, pentru ca sunt in permanenta ocrotiti de dragostea mamei si bunicii, si un tata, personajul principal, care din dorinta de a se imbogati ajunge sa intre intr-un joc periculos, care il face sa fie nepasator, iar la final ajunge sa comita fapte teribile.

Personajul feminin al acestei nuvele, Ana, traieste intre fericire si regret, intre deceptie si speranta, intre ignoranta si griji. Ana este conturata direct ca o fiinta plapanda, fina, frumoasa, mereupreocupata de bunastarea familiei si atentia sotului. La inceputul nuvelei, ea este fericita, implinita, are o casa, o afacere prospera, un sot grijuliu si preocupat in permanenta de bunastarea ei, o mama care ii este aproape mereu. Ii este mereu alaturi sotului, iar atentia sa, ii se imparte intre han si copii, foarte muncitoare nu se indoieste niciodata de alegerea facuta.

Ana incepe sa se schimbe, insa, in momentul in care in viata lui Ghita apare Lica. La inceput ii este frica dse barbatii care ce nu au platit, de neincrederea jandarmului Pintea, dar Ghita o linisteste si, in scurt timp, nelinistea sufleteasca incepe sa se termine. Chiar cand lucrurilie stateau bine, Ana isi vede sotul mereu ganditor, rece, secretos, vede banii care incep sa se inmulteasca, dar ii este frica sa spuna, tace si suporta toate starile de spirit ale lui Ghita, fiindu-i aproape in toate momentele alaturi, desi mereu intalneste aceiasi respingere.

Acumuland deja multe in suflet, nu mai suporta respingerile sotului si decide sa fie increzatoare, dar, aceasta neincredere il face pe Ghita sa fie mult mai rece si dur cu ea. Vazand acesta, Ana, plange si plange pentru ca stie ca vremurile bune sunt foarte indepartate.
Hotarata sa nu agraveza situatia, plina de tact, hotarasete sa ii arate lui Ghita descoperirea sa, acesta multumindu-i in cele din urma, si pentru cateva minute redevine cel ce a fost. In continuare Ana se schimba mult, dar mai mult este schimbata de cei din jur, de faptele petrecute, ajunge sa nu-i mai pese de copii, de familie, de cei din jur, incepe sa se gandeasca mai mult la binele personal.

Este rece fata de trairile lui Ghita, incepe sa se apropie de Lica din ce in ce mai mult, de finetea acestuia, de felul sau de a se purta. Este totodata o femeie simpla, care simte nevoia sa se refugieze in bratele altcuiva,, in momentul in care sotul ei o indeparteaza, incearca sa se simta iubirea atunci cand crede ca a pierdut-o, vrea sa stearga trecutul, dar totodata sa-l aiba langa ea, este dezorientata si ranita.
Finalul Anei este bizar, autorul lasand la aprecierea noastra daca Ana l-a inselat sau nu pe Ghita. Gelozia sa, provocand, in cele din urma, moartea Anei, fara sa o asculte macar.
Cei doi barbati din viata Anei, au fost incapabuili sa o tina langa ei. Primul a facut-o sa zambeasca, sa iubeasca, sa fie mama, dar totodata a ranit-o, a dezamagit-o. Cel de-al doilea a facut-o sa spere din nou, dar din pacate, timpul si viata nu au fost de partea ei, destinul aratandu-i mult prea tarziu cine a iubit-o cu adevarat.

La caracterizarea sa, Slavici a folosit o gama variata de modalitati artistice, punand-o inn doua lumini foarte diferite, pentru ca la final, moarte sa sa fie provocata in urma geloziei, provocate de jocul periculos al banilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.