Caracterizare generala a rezeratiei biosferei Delta Dunarii

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.63

nivel: Liceu

Elementele morfo-hidrografice. Delta Dunarii este un adevarat mozaic de elemente morfo-hidrografice. In cadrul acestora se deosebesc doua mari categorii: 1) pozitive (grindurile fluviale, cordoanele litorale, grindurile maritime complexe, litoralul deltei) si 2) negative.
Reteaua hidrografica principala este constituita din brstele fluviale. Bratele principale sunt Chilia, Sulina si Sf. Gh[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizare generala a rezeratiei biosferei Delta Dunarii

Elementele morfo-hidrografice. Delta Dunarii este un adevarat mozaic de elemente morfo-hidrografice. In cadrul acestora se deosebesc doua mari categorii: 1) pozitive (grindurile fluviale, cordoanele litorale, grindurile maritime complexe, litoralul deltei) si 2) negative.
Reteaua hidrografica principala este constituita din brstele fluviale. Bratele principale sunt Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe. Reteaua hidrografica secundara este formata din sahale, garle, canale, jepse si periboine. Sahalele sunt foste brate ale Dunarii, aflate in prezent intr-un stadiu de colmatare.

Garlele, ca si sahalele sunt elemente de retea hidrografica naturala, caracterizate prin dimensiuni mult mai mici.Jepsele sunt elemente depresionare de forma alungita care au rol de retea hidrografica numai in timpul apelor mari.Periboinele sunt mici sparturi de litoral. Lacurile de delta, considerate tip aparte, pentru caracterul lor specific, se intalnesc mai ales in zona deltaica dintre bratele principale. Cele mai importante lacuri de delta se gasesc in zona cuprinsa intre bratul Chilia si Razelm.

Ele sunt: Tatanir, Furtuna, Matita, Merhei, Babina, Trei Iezere si Bogdaproste in Ostrovul Letea, Obretinul taiat de Canalul Sulina, Gorgova, Isacova, Rosu, Puiu si Lumina in Ostrovul Sf. Gheorghe iar in Ostrovul Dranov lacul cu acelasi nume. Suprafata lor nu depinde decat in mica masura de variatia nivelului apelor Dunarii. Lagunele maritime sunt foste golguri barate de cordoane litorale, avand inca legatura cu marea. In afara de cele mai mari, respectiv Razelm, Golovita, Zmeica, si Sinoe.

Mlastinile sunt suprafete acoperite permanent sau aproape permanent cu apa, dar aceasta nu este suficient de adanca, astfel incat sunt invadate de stuf si vegetatie de balta. Japsele sunt acele depresiuni alungite, cu un relief aproape plat, lipsite aproape complet de neregularitatii, dar avand o sectiune transversala concava.
Sectorul maritim din fata deltei se intinde pe o fasie lata de 10-15 km, aproximativ pana la izobatele 20-25 m. Din punct de vedere morfologic este o campie litorala submersa, sector marginal prelitoral al platformei continentale din nord-vestul bazinului Marii Negre.

Circulatia apelor se face in special sub influenta vanturilor si este caracterizata atat de prezenta unor curenti a caror directie generala este de la nord-est spre sud-vest, cat si de existenta unor curenti turbionari la sudul proeminentelor litoralului deltei.Delta Dunarii, ca unitate fizico-geografica aparte, se individualizeaza si din punct de vedere climatic. Elementele climatice fiind generate in special de radiatia solara si circulatia atmosferica, prezinta caractere specifice datorita atat existentei marilor intinderi de apa, cat si vecinatatii cu marea.

Delta Dunarii se gaseste intr-o zona de interferenta a traseelor de deplasare a maselor de aer, care se formeaza deasupra Oceanului Atlantic, bazinul Mediteranean si continentul Eurasiatic. Caracterul continental al climei devine mai putin predominant, pe masura apropierii de litoral.Caracterizarea anotimpurilor.
Iarna este relativ calduroasa, temperaturile medii din cea mai friguroasa luna (ianuarie) fiind in jur de -10.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.