Caracterizare de personaj - O Scrisoare pierduta

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.27

nivel: Gimnaziu

Inca din indicatile scenice date de catre autor in debutul comediei obtinem cateva informatii in mod direct despre Nae Catavencu : este avocat, propietar al ziarului Racnetul Carpatilor si seful opozitiei locale.

Tot in mod direct el ese caracterizat si de celelalte personaje in functie, insa de relatile pe care le are cu ele : in timp ce triunghiul Zoe-Tipatescu-Trahanache, il vad[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizare de personaj - O Scrisoare pierduta

Inca din indicatile scenice date de catre autor in debutul comediei obtinem cateva informatii in mod direct despre Nae Catavencu : este avocat, propietar al ziarului Racnetul Carpatilor si seful opozitiei locale.

Tot in mod direct el ese caracterizat si de celelalte personaje in functie, insa de relatile pe care le are cu ele : in timp ce triunghiul Zoe-Tipatescu-Trahanache, il vad ca pe un ‘’misel’’, Pristanda ii admira calitatile de conducator ‘’strasnic prefect ar fi asta’’
Trasaturile sale reies mult mai bine prin caracterizarea indirecta rezultata din faptele, comportamentul si limbajul personajului.

El este in primul rand caracterizat prin numele pe care il poarta, in stransa relatie cu caracterul sau : Catavencu poate prevenii din Cata( pentru ca personajul vorbeste foarte mult), dar si de la Cataveica( haina cu 2 fete) ceea ce demonstreaza ipocrizia personajului.
Este un tip ambitios, stie ce vrea, iar indeplinirea telurilor sale este chiar machiavelica ghidandu-se dupa ‘’scopul scuza mijloacele’’( N. Machiavelli). Scopul sau este sa ajunga deputat, dar mijloacele sunt murdare.

Se dovedeste mai ales prin discursul sau politic, a fi o persoana inculta, in acelasi timp insa bombastica. Se foloseste de citate inexacte( ‘’box papuli, box dei) atribuite unor personalitati carora le poteste numele, discursul sau are drept scop lustruirea calitatilor sale de patriot, om cult, implicat aproape voluntar in bunul mers al lucrurilor. Nu se dovedeste decat a fi un tip ridicol, care nu stie ce vorbeste, nu cunoaste sensul cuvintelor, face asocieri paradoxale de cuvinte si chiar se pune intro lumina proasta. Pentru el capitalisti erau locuitorii capitalei, economia se bazeaza pe faliment(‘’ sa avem si noi falitii nostri ‘’) in timp ce ‘’ industria romana este sublima, dar lipseste cu desavarsire’’.

Este tipul santajistului, al hotului, al plastografului : il imbata pe ‘’cetateanu turmentat’’ si ii fura scrisoarea, ii santajeaza pe cei de la putere, amenintand ca daca nu este ales deputat o sa ii compromita prin publicarea scrisorii, pentru ca mai tarziu Trahanache sa descopere o plastografie a lui Catavencu.

In rest se dovedeste a fi un tip destul de inteligent, volubil, sociabil, ambitios, dar in acelasi timp oportunist si egoist.
In ceea ce priveste relatia cu celelalte personaje abservam ca acesta depinde de pozitia pe care se situeaza Catavencu fata de ele : atunci cand are scisoarea, negociaza de pe o pozitie dura, inflexibila, alegerea sa ca deputat, insa atunci cand nu o mai are si ii este descoperita plastografia devine umil, aproape slugalnic fata de cei care l-ar putea distruge.

Catavencu este unul dintre personajele reprezentative ale comediei lui Caragiale, emblematic pentru clasa politica de provincie de la mijlocul secolului XIX, dar in acelasi timp unul dintre cele mai pitoresti personaje ale literaturii romane
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.