Caracterizare Sobieski - caracterizarea personajelor

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.71

nivel: Liceu

Nuvela a apărut în 1840 în revista Dacia literară, în primul număr, cu titlul Scene istorice din cronicele Moldaviei, Alexandru Lăpușneanul, confirmând dezideratul exprimat de Mihail Kogălniceanu în articolul-program (Introducția).

PLAIESII sunt personajul principal al nuvelei istorice , ei devin un adevarat simbol al vitejiei romanilor . Plaiesii , apar ca un personaj colectiv i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizare Sobieski - caracterizarea personajelor

Nuvela a apărut în 1840 în revista Dacia literară, în primul număr, cu titlul Scene istorice din cronicele Moldaviei, Alexandru Lăpușneanul, confirmând dezideratul exprimat de Mihail Kogălniceanu în articolul-program (Introducția).

PLAIESII sunt personajul principal al nuvelei istorice , ei devin un adevarat simbol al vitejiei romanilor . Plaiesii , apar ca un personaj colectiv insumand trasaturile morale ale poporului nostru . De aceea , cei nouasprezece plaiesi nu sunt individualizati prin nume proprii . Cele cateva amanunte legate de varsta sau de indatoririle avute , reusesc sa diferentieze cateva profiluri , dintre care acela al batranului plaies .

Scriitorul nu ii caracterizeaza direct . Faptele , atitudinea si cuvin-
tele lor pun in lumina trasaturile lor morale . Plaiesii se cracterizeaza in primul rand prin firescul comportarii lor , al felului de a vorbi . La fel de firesc si de constient , isi asuma si sacrificiul , fiind amenintati de un puternic simt al datoriei .

Demnitatea , spiritul de sacrificiu , taria de caracter , curajul si vitejia , starnesc pana si admiratia dusmanului care este nevoit sa le recunoasca . Din randul lor se desprinde batranul plaies . El este conducatorul plaiesilor si se bucura de autoritate in randul acestora , caci toti asculta de el , ducandu-i la indeplinire toate ordinele . Insufletit de spiritual datoriei , gata de sacrificiu pentru binele tarii , el dispretuieste lasitatea si deaceea il infrunta cu asprime pe tanarul , ce s teme de numarul mare al lesilor . Batranul il primeste pe solul regal cu ospitalitate si il asculta cu bunavointa , dar refuza demn si categoric inchinarea cetatii . Modest si chibzuit , ii propune
regelui alternative pacii .Demn , ramane batranul si in momentul capitularii , caci inchina cetetea , cu conditia de a fi lasati liberi .

II. REGELE SOBIESKI

Insusirea fundamentala a regeleui polon ste trufia . Orgolios peste masura , nu accepta postura de invins si de aceea ia cu usurinta hotarari negandite . Orgoliul regelui este sugerat si indirect prin felul in care solul se adreseaza plaiesilor in numele lui , neuitand nici titlurile , nici amenintarile .

Lipsit de stapanire si impulsive , se pripeste din nou , cand ia hotara-
rea de a-i spanzura pe plaiesi . Chiar atunci , cand trebuie sa recunoasca vitejia plaiesilor , formula- rea nu evidentiaza admiratia , ci incercarea de a-si salva orgoliul ranit : “ati avut cinstea a va impotrivi cinci zile , regelui de Polonia “ .

Desi prezentat sumar , Sobieski este o personalitate complexa , evoluand de la un orgoliu nemarginit la un oarecare echilibru reuseste sa-si salveze demnitatea , dand ascultare sfatului intelept a lui Iablonovski .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.