Caracterizare Harap Alb

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Liceu

Experienta dura traita de Harap-Alb sugereaza traversarea unei stari de initiere,de la inocenta pana la maturizarea spirituala a celui ce va deveni imparat. Ion Creanga a modificat radical personalitatea eroului din basmul traditional,umanizandu-l. Fiul cel mic al craiului a luat decizia de a-si incerca norocul, dupa ce fratii lui n-au izbutit sa treaca de proba-capcana intinsa de tatal lor, imbra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizare Harap Alb

Experienta dura traita de Harap-Alb sugereaza traversarea unei stari de initiere,de la inocenta pana la maturizarea spirituala a celui ce va deveni imparat. Ion Creanga a modificat radical personalitatea eroului din basmul traditional,umanizandu-l. Fiul cel mic al craiului a luat decizia de a-si incerca norocul, dupa ce fratii lui n-au izbutit sa treaca de proba-capcana intinsa de tatal lor, imbracat in blana de urs, pentru a le verifica voinicia. Scopul era sa poata ajunge la fratele sau,Verde Imparat, pentru a-i urma la tron, deoarece acesta nu avea decat fete.

Tanar harnic, omenos, prietenos si milostiv, Harap-Alb detine virtuti consecrate in sistemul etic popular.Pentru adolescentul dornic de a deveni imparat, momentul cheie este intalnirea cu Sfanta Duminica, deghizata in cersetoare,care il roaga sa o milostiveasca.Tanarul print isi demonstreaza calitatile, oferind ajutor dezinteresat si celor mai umile fiinte.Sfanta Duminica, personaj supranatural, mistagog isi va arata generozitatea sufleteasca, dezvaluind novicelui destinul exceptional care il asteapta:

"...Putin mai este si ai sa ajungi imparat cum n-a mai stat altul pe fata pamantului,asa de mare si de puternic".A doua recompensa consta in sfatul oferit tanarului, de a cere tatalui sau hainele de ginere, armele de lupta si calul alaturi de care avusese atatea victorii in tinerete.Numai astfel se va produce un transfer de eroism de la tata catre fiul care ii va repeta performantele.

Demnitatii,sensibilitatii,blandetii si milosteniei,Harap-Alb le va adauga rabdarea si staruinta in refacerea hainelor uzate si a armelor ruginite.Pe baza acestor trasaturi, protagonistul este caracterizat in mod indirect, prin atitudine si comportament.Desi la inceput mezinul este afectat de refuzul tatalui sau, care il considera nepregatit pentru o asemenea experienta complexa,mai tarziu ii va aduce parintelui sau cea mai mare multumire sufleteasca, demonstrand ca are calitatile necesare unui viitor imparat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.