Caracterizare Gheorgita

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

El purta numele adevarat si tainic al lui Nechifor Lipan ,caruia-i mostenise nu numai numele dar si multe dintre insusiri.
La cei saptesprezece ani ai sai,era un flacau sprancenat s-avea ochii caprui ai Vitoriei.avea un zambet frumos de fata si abia incepuse sa-i infireze mustacioara .Dupa datina oierilor de la munte,purta chimir nou si o bomdita inflorita ,pe care,vorbind, o desfacea ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracterizare Gheorgita

El purta numele adevarat si tainic al lui Nechifor Lipan ,caruia-i mostenise nu numai numele dar si multe dintre insusiri.
La cei saptesprezece ani ai sai,era un flacau sprancenat s-avea ochii caprui ai Vitoriei.avea un zambet frumos de fata si abia incepuse sa-i infireze mustacioara .Dupa datina oierilor de la munte,purta chimir nou si o bomdita inflorita ,pe care,vorbind, o desfacea ca sa-si cufunde palmele in chimir .

Baiatul nu este prea vorbaret, dar e explicit,stie sa-i dea lamuriri mamei sale asupra starii in care se aflau turmele ramase in baltile Jijiei la Cristesti.Asadar, inca de la saptesprezece ani el este deja initiat in viata de pastor intrucat coborase cu ciobanii,cu oile,cu asanii si cu dulai la iernat.

Ager la minte stiutor de carte,baiatul ii comunica mamei sale despre intarzierea lui nechifor Lipan. Scrisoarea lui evidentiaza totodata dorul, sensibilitatea,respectul final si credinta in Dumnezeu:"Iar oile sunt bine-sanatoase [...] si noi,din mila lui Dumnezeu asemenea ; si vremea-i inca buna, si mi-i dor de casa.Sarut mana,mama ;sarut mana tata.

Ajuns la adolescenta si fiind o fire sensibila si meditativa, Gheorghita isi aminteste nostalgic de copilaria lipsita de griji si petrecuta in mijlocul naturii, cu turmele si in tovarasia povestilor.El afost stapanul naturii al carei glas l-a inteles paraul cu bulboanele au fost ale lui.Potecile de zmeura si mai sus de afine.[...]Povestile la stana[...]Stia sa cheme in amurgit iernucile si cpariorii.Toate acestea i le aducea aminte mirosul de fan, in care pluteau vara si copilaria .acum,pus in fata altor realitati,baiatul cugeta dureros,trist si deznadajduit la trecere verstei fericite a copilariei : cum se risipeste mireasma in ger, sa s-au dus dus toate.acum au intrat la slujba grea si necaz .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.