Caracteristicile unei prezentari de succes

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.43

nivel: Liceu

Majoritatea persoanelor au oportunitatea de a vorbi in public, indiferent daca acest lucru se intampla in cadrul unei intalniri de afaceri sau a unei intruniri de familie. Acest lucru nu este insa privit ca o oportunitate, dimpotriva multi dintre cei care urmeaza sa sustina o prezentare in public sunt speriati de acest gand.

Oamenii fac prezentari in fiecare zi, fie ca sunt cinci m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracteristicile unei prezentari de succes

Majoritatea persoanelor au oportunitatea de a vorbi in public, indiferent daca acest lucru se intampla in cadrul unei intalniri de afaceri sau a unei intruniri de familie. Acest lucru nu este insa privit ca o oportunitate, dimpotriva multi dintre cei care urmeaza sa sustina o prezentare in public sunt speriati de acest gand.

Oamenii fac prezentari in fiecare zi, fie ca sunt cinci minute de conversatie cu managerul sau doua ore in fata mai multor persoane. Prezentarile joaca un rol important in aproape toate domeniile de activitate. Prin prisma lor ceilalti apreciaza eficienta ,modul de comportament cand se sustine o prezentare spune foarte multe nu numai despre prezentator si atitudinea lui fata de munca, ci si despre gradul de cunoastere al subiectului tratat.

Pentru a face o prezentare buna, prezentatorul trebuie:
•sa aiba convingerea ca acest lucru este posibil;
•sa stie ca este dorit;
•sa vrea sa aiba loc;
•sa o faca realizabila

Situatiile in care un comunicator este nevoit sa vorbeasca in public sunt nenumarate. Simple intalniri cu colegii, cu beneficiarii activitatilor sale, cu jurnalistii si cu alte tipuri de public, iata tot atatea potentiale situatii de comunicare in care vorbitorul are interesul sa isi atinga obiectivele, pentru a-si putea desfasura cu succes activitatea.

Suntem comunicatori, adica suntem mereu in mijlocul oceanului comunicarii globale. Nu e o metafora, nu e o imagine menita a flata ci o realitate. Intr-o societate a comunicarii, specialistii in acest domeniu se confrunta cu nenumarate provocari si trebuie sa le faca fata cu succes. Una dintre acestea este, desigur, situatia de a vorbi in public.

O audienta, mai mica sau mai mare, constituie de fiecare data un motiv de angoasa si in cele ce urmeaza sper sa imi aduc o contributie modesta la pregatirea pentru depasirea obstacolelor diverse ce pot aparea in calea unei comunicari publice eficiente.

Rolul originar al retoricii era de a convinge judecatorii de dreptatea cauzei prezentate. In timp, odata cu trecerea de la caracterul restrans, preponderent juridic spre unul general, orientat spre viata sociala si politica, retorica a dobandit si alte roluri. In acest moment, teoreticienii considera cacele trei mari roluri ale artei de a vorbi in public sunt: de a informa, de a persuada, de a crea divertisment.

Indiferent de scopul pe care vorbitorul si-l asuma in fata unei audiente, el vine si cu o mare responsabilitate, legata de timpul celor ce se afla in fata sa. Pentru ca angoasa ce insoteste orice prezentare publica sa nu fie accentuata de apasarea responsabilitatii vorbitorului, teoreticienii propun urmarirea obligatorie a cativa pasi in alcatuirea discursului, pentru a obtine rezultate bune si a indeplini obiectivele de comunicare.

Pentru a realizea o prezentare de success trebuie mai intai clarificat in mintea vorbitorului care este scopul comunicarii sale. El trebuie sa decida daca prezentarea sa va avea scop informativ sau va avea in vedere obtinerea unei schimbari in atitudinea, convingerile sau valorile audientei careia i se adreseaza. In functie de aceasta decizie vorbitorul isi va stabili obiectivele specifice si isi va construi discursul.

Dupa ce a fost ales scopul discursului, trebuie elaborate obiectivele sale specifice. Acestea trebuie enuntate ca niste obiective operationale clare, pentru ca vorbitorul sa aiba posibilitatea de a-si evalua clar eficienta cu care si-a atins aceste obiective.
Dupa ce a fost stabilit subiectul discursului si componenta audientei asteptate, vorbitorul poate trece la munca de documentare.

Structura prezentarii si calitatile prezentatorului
Cu cat prezentarea este mai clar structurata, cu atat sansa de a atinge scopurile este mai mare. O regula de baza se refera la structura de tip introducere, cuprins, incheiere: fiecare dintre aceste faze ale unei prezentari are functia sa hotaratoare.

In introducere trebuie sa reusiti sa realizati o "conexiune" cu ascultatorii. Regula urmatoare este valabila si pentru prezentari: prima impresie este adesea hotaratoare. La inceput trebuie atrasa atentia celor care asculta prezentarea De ajutor sunt aici fie intrebari adresate ascultatorilor, fie prezentarea avantajelor.
Scopul pentru introducere este de fapt sa se faca extrem de clara structura de baza a prezentarii si scopurile acesteia - acest lucru creeaza sentimentul unei intelegeri de ansamblu.

In cuprins prezentatorul trebuie sa expuna punctele principale ale prezentarii Trebuie sa conduca publicul sistematic, punct cu punct, prin prezentare si sa treaca la urmatorul punct numai dupa ce a incheiat efectiv punctul anterior al acesteia. Util in acest sens este sa: ofere intotdeauna rezumate scurte alte continuturilor semnificative.

Important pentru aceasta parte este sa faca in asa fel incat participantii (participantele) sa nu plece in mijlocul prezentarii: prezentatorul trebuie sa isi schimbe constant locul, tonalitatea sau modul de exprimare, trebuie sa integreze publicul fie punand continuu intrebari, fie adresandu-se direct, fie privindu-i direct pe ascultatori.

Incheierea unei prezentari contine o noua scurta expunere a principalelor puncte din prezentare. Nu trebuie lasata fara raspuns nici o intrebare si de asemenea ultima impresie este cea care se intipareste in minte.

Prezentatorul trebuie sa planifice timpul ca de fiecare data sa ii ramana suficient timp pentru intrebarile finale sau pentru discutii.
Vizualizarea perfecta - alegerea suporturilor corecte de prezentare
Perceptia continuturilor si argumentelor . determina daca participantii (participantele) la prezentare pot urmari si, in final, este hotaratoare si pentru reusita sau insuccesul prezentarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.