Caracteristicile si domeniile de utilizare ale principalelor specii de lemn

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Liceu

Din punct de vedere tehnologic, lemnul de fag se prelucreaza usor, se preteaza la colorare, se incleiaza, se lacuieste si se lustruieste bine.
Lemnul de fag se intrebuinteaza la fabricarea parchetelor, placajului, mobilei obisnuite si curbate, in industria chimica la distilarea uscata etc.Stejarul are un lemn cu alburn alb-galbui-brun si cu duramen brun-galbui pana la brun rosiatic. Razele [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracteristicile si domeniile de utilizare ale principalelor specii de lemn

Din punct de vedere tehnologic, lemnul de fag se prelucreaza usor, se preteaza la colorare, se incleiaza, se lacuieste si se lustruieste bine.
Lemnul de fag se intrebuinteaza la fabricarea parchetelor, placajului, mobilei obisnuite si curbate, in industria chimica la distilarea uscata etc.Stejarul are un lemn cu alburn alb-galbui-brun si cu duramen brun-galbui pana la brun rosiatic. Razele medulare sunt bine conturate, inalte, formand oglinzi mari pe sectiunea radiala.

Porii, dispusi inelar, sunt usor observabili cu ochiul liber, iar inelele anuale, delimitate de porii mari din lemnul timpuriu, sunt mari si mai neregulate. Lemnul de stejar are o textura uniforma, dar aspra, cu desene frumoase pe sectiunile longitudinale.
Lemnul de stejar este tare, greu, dens si cu contrageri mici. La uscare crapa si de aceea este supus unor regimuri de uscare lenta.
Din punct de vedere tehnologic se prelucreaza si se finiseaza bine, avand o culoare frumoasa cand este lustruit natur sau cand este acoperit cu lacuri mate.

Lemnul de stejar este utilizat la fabricarea furnirelor, panelelor, parchetului, mobilei, pervazurilor pentru usi si ferestre etc.
Nucul. Sunt mai multe specii, cel mai intrebuintat fiind lemnul nucului comun. Lemnul de nuc prezinta un alburn lat de culoare alb-cenusiu si un duramen brun-inchis cu dungi negricioase. Porii sunt uniform imprastiati, mari, vizibili cu ochiul liber si umpluti cu substante negricioase. Razele medulare fine formeaza oglinzi numeroase pe sectiune radiala. Lemnul de nuc are textura fina, cu desene frumoase, cele mai apreciate din punct de vedere estetic fiind cele ale lemnului situat spre radacina.

Lemnul de nuc este omogen, dens, tare si greu, cu contrageri mijlocii. Este un lemn flexibil si durabil.
Din punct de vedere tehnologic se prelucreaza bine prin frezare, strunjire, sculptare; se incleiaza si se finiseaza bine, prin lustruire suprafetele capatand un aspect frumos.Lemnul de nuc este utilizat la fabricarea furnirului, a mobilelor fine, a patului pentru arme etc.
Frasinul are un lemn cu alburn lat, alb-galbui si cu duramen brun-deschis pana la brun-cenusiu sau brun-roscat. Inelele anuale se vad datorita porilor mari din lemnul timpuriu, in schimb razele medulare nu se vad cu ochiul liber.

Lemnul are o textura grosiera, aspra, prezentand adesea fibre ondulate, care formeaza, mai ales pe sectiunile longitudinale, desene foarte apreciate din punct de vedere estetic.Lemnul de frasin este dens, tare si foarte elastic, prezentand contrageri mijlocii. Se usuca greu, cu o tendinta pronuntata de crapare, motiv pentru care se aleg regimuri lente de uscare. Se prelucreaza, se incleiaza si se finiseaza bine. De asemenea, se curbeaza si se deruleaza bine in furnire.Este utilizat la fabricarea mobilei, schiurilor, aparatelor de gimnastica etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.