Caracteristicile pietei valutare din Romania

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Persoanele juridice si fizice, rezidente si nerezidente, pot deschide conturi in valuta la societatile bancare autorizate de Banca Nationala a Romaniei sa efectueze operatiuni valutare.
Detinerea in strainatate de disponibilitati in conturi bancare sau sub forma de orice alte active in valuta, precum si utilizarea acestora de catre persoane juridice rezidente pot fi facute numai pe baza si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracteristicile pietei valutare din Romania

Persoanele juridice si fizice, rezidente si nerezidente, pot deschide conturi in valuta la societatile bancare autorizate de Banca Nationala a Romaniei sa efectueze operatiuni valutare.
Detinerea in strainatate de disponibilitati in conturi bancare sau sub forma de orice alte active in valuta, precum si utilizarea acestora de catre persoane juridice rezidente pot fi facute numai pe baza si in conditiile autorizarii prealabile a Bancii Nationale a Romaniei.

Alimentarea conturilor in valuta ale persoanelor juridice rezidente si utilizarea disponibilitatilor din aceste conturi se pot efectua numai prin operatiuni valutare cu nerezidenti, prin vinzari/cumparari pe piata valutara, precum si in cazurile autorizate de Banca Nationala a Romaniei. Clasificarea fiecarei tranzactii ca fiind operatiune valutara curenta (de cont curent) sau de cont financiar si de capital se fac de catre societatile bancare pe baza documentatiilor specifice tranzactiilor respective si a declaratiilor "bona fide" prezentate de clienti.

Persoanele fizice rezidente care realizeaza venituri in valuta in strainatate pot pastra sumele respective in conturi deschise la banci in strainatate.Alimentarea conturilor in valuta ale nerezidentilor se poate efectua prin depuneri in numerar pe baza de documente care sa ateste provenienta sumelor (declaratie vamala purtind data ultimei intrari in Romania, buletin de schimb valutar, eliberate pe numele titularului de cont) sau prin transfer bancar din conturi ale nerezidentilor sau rezidentilor.

Titularii acestor conturi pot utiliza in mod liber disponibilitatile lor valutare prin transferuri catre rezidenti sau nerezidenti, prin vinzari de valuta contra moneda nationala "leu" pe piata valutara din Romania sau prin ridicari de sume in numerar in conformitate cu prevederile prezentului regulament. Misiunile diplomatice, consulare si reprezentantele Romaniei in strainatate au dreptul sa detina conturi la banci din strainatate pentru efectuarea operatiunilor valutare necesare desfasurarii activitatii lor.

Persoanele juridice si fizice nerezidente pot deschide conturi in moneda nationala "leu" la societati bancare autorizate sa functioneze in Romania. Alimentarea conturilor in lei se poate face cu sume provenite din cumparari pe piata valutara sau din activitati legale realizate pe teritoriul Romaniei.
La fiecare alimentare a contului in lei, titularul acestuia are obligatia sa depuna la banca o declaratie scrisa asupra provenientei sumelor respective. Disponibilitatile din aceste conturi in lei pot fi utilizate de titulari numai pentru plati in lei pe teritoriul Romaniei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.