Caracteristicile nutritionale ale alimentelor ecologice vs alimente conventionale

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dezvoltarea alimentelor "sanatoase" este un raspuns al societatii la amplele date furnizate de intensele cercetari ce vin din domeniul biologiei celulare si biologiei moleculare si care demonstreaza efectulul compusilor existenti in alimente sau vehiculati de acestea asupra structurilor subcelulare si echilibrului celular. Organismul vine in contact permanent cu o gama variata de factori agresivi,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracteristicile nutritionale ale alimentelor ecologice vs alimente conventionale

Dezvoltarea alimentelor "sanatoase" este un raspuns al societatii la amplele date furnizate de intensele cercetari ce vin din domeniul biologiei celulare si biologiei moleculare si care demonstreaza efectulul compusilor existenti in alimente sau vehiculati de acestea asupra structurilor subcelulare si echilibrului celular. Organismul vine in contact permanent cu o gama variata de factori agresivi, cu actiune citotoxica, ce solicita la maximum, uneori peste limita suportabila, mecanismele de adaptare si de protectie, ceea ce are ca effect dezvoltarea unor patologii.

Scaderea valorii nutritionale a produselor actuale corespunde perioadei de crestere a industrializarii sistemelor noastre agricole (Rich, 2006). Agricultura conventionala a evoluat global ca reactie la posibilitatea realizarii unor productii mari ale culturilor, prin folosirea fertilizantilor chimici si pesticidelor si dezvoltarea irigatiilor si mecanizarii. Dar, folosind fertilizanti chimici, pesticidele si monoculturile agricole, agrotehnica modern a determinat o diminuare a concentratiei de nutrienti ai recoltelor obtinute.

Pe langa dezvoltarea rapida a plantelor, fertilizarea abundenta poate interfera cu abilitatea lor de a sintetiza diferiti componenti, cum este de exemplu vitamina C. Astfel, o cantitate mare de ingrasaminte cu azot va intensifica biosinteza proteinelor in detrimental biosintezei glucidelor. Deoarece acidul ascorbic se formeaza din glucide este firesc ca se acumuleaza o cantitate mai mica de vitamina C (Worthington, 1998).

Utilizarea fertilizantilor cu potasiu poate diminua continutul de fosfor din unele plante. Un astfel de fenomen se explica prin faptul ca absorbtia fosforului de catre planta este facilitata de existenta unui raport optim cu nivelul magneziului, ori daca solul este bogat in potasiu, plantele absorb putin magneziu si, indirect, la fel de putin fosfor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.