Caracteristicile muncii si ocuparii in servicii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.75

nivel: Facultate

J. Naisbitt, afirma insa ca este adevarat ca serviciile traditionale (arhaice) cum ar fi micul comert, serviciile de reparatii... sunt mari creatoare de locuri de munca noi. Dar ceea ce conteaza pentru modificarea structurii angajarilor in sectorul tertiar este ritmul de crestere al diferitelor ramuri. Ori, din acest punct de vedere ritmurile cele mai mari de crestere se inregistreaza pentru servi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracteristicile muncii si ocuparii in servicii

J. Naisbitt, afirma insa ca este adevarat ca serviciile traditionale (arhaice) cum ar fi micul comert, serviciile de reparatii... sunt mari creatoare de locuri de munca noi. Dar ceea ce conteaza pentru modificarea structurii angajarilor in sectorul tertiar este ritmul de crestere al diferitelor ramuri. Ori, din acest punct de vedere ritmurile cele mai mari de crestere se inregistreaza pentru serviciile "nobile".

Prin urmare, meseriile cele mai dinamice in sectorul serviciilorsunt cele calificate din domeniul informaticii, marketingului, serviciilor bancare, dar si din domeniul cercetarii, invatamantului, serviciilor medicale, juridice etc. [5] Realitatea economica foarte diversa a lumii serviciilor creaza dificultati mari tuturor celor ce vor sa surprinda intr-o teorie sau model complexitatea muncii si angajarii din tertiar. Serviciile concentrate asupra optimizarii sistemului si mentinerii avutiei pe care o posedam deja, inclusiv forta de munca si aptitudinile - chiar daca sunt "neproductive" sau nemonetizate - au devenit in prezent o prioritate comparativ cu optimizarea productiei ce caracteizeaza revolutia industriala.

Principiul fundamental al numeroaselor activitati de servicii consta in "preocupare" si "impartasire" - cuvinte care sunt legate de activitati fara rezultate vizibile. A fi preocupat implica constientizare si motivatie de-a lungul timpului. Intr-o economie a serviciilor, clientul (care este fiecare dintre noi) trebuie sa invete, inainte de toate, sa aprecieze si sa pretuiasca mai curand munca efectuata decat sa admire produsul la punctul de vanzare. Altfel spus, serviciile necesita indemanarea oamenilor in timp ce fabricatia la scara mare necesita capacitate tehnologica. Principalii factori care determina eterogenitatea ocupatiilor si a sistemelor de ocupare a fortei de munca in domeniul tertiar sunt [7]:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.