Caracteristicile muncii si ocuparii in servicii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.30

nivel: Facultate

Astfel, Gadrey a dezvoltat teoria conform careia, in esenta structura pietei muncii se caracterizeaza prin dualism, distingandu-se o piata "primara" (functii cu statut favorabil, cu posibilitati de cariera) si o piata "secundara" cu angajari cu nivel mediocru de calitate si stabilitate.

Aceste teorii au fost "prelungite" pentru domeniul serviciilor sustinundu-se ca o fractiune maj[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracteristicile muncii si ocuparii in servicii

Astfel, Gadrey a dezvoltat teoria conform careia, in esenta structura pietei muncii se caracterizeaza prin dualism, distingandu-se o piata "primara" (functii cu statut favorabil, cu posibilitati de cariera) si o piata "secundara" cu angajari cu nivel mediocru de calitate si stabilitate.

Aceste teorii au fost "prelungite" pentru domeniul serviciilor sustinundu-se ca o fractiune majora a angajarilor tertiare face parte din segmentul "secundar" al pietei muncii, constituit din angajari cu statut precar, a carui existenta si mentinere depind de conjuctura generala, si al carei numar se umfla sau se reduce, dupa fazele ciclului economic.

In perioadele de boom, flexibilitatea serviciilor, va permite crearea de locuri de munca si folosirea in proportie mai mare a angajarilor cu timp partial. Organizarea flexibila este cruciala pentru multe activitati de servicii. [4] Mai mult, din punct de vedere social, locurile de munca cu angajare partiala sunt vitale pentru reintegrarea celor care au fost marginalizati de revolutia industriala: tinerii, varstnicii si femeile.

In acelasi timp angajarea partiala lasa cale libera optiunii pentru educatie continua iar tinerilor incadrati in sistemele de invatamant superior le creaza posibilitatea de a adauga experienta practica dobandita in urma acestui tip de angajare cunostintelor teoretice obtinute.

Femeile care se angreneaza in activitati cu angajare partiala pot combina rolul traditional in cadrul gospodariei cu educatia si angajarea iar pensionarii capata un nou statut; o sursa de avutie si de experienta productiva in locul celui "de povara" atribuit de catre revolutia industriala. "Forta de munca ese cea mai perisabila dintre toate resursele, dat fiind faptul ca aptitudinile nefolosite se pierd usor sau se deterioreaza din cauza noilor tehnici, iar motivatia mentala necesara muncii odata pierduta nu mai poate fi niciodata pe deplin recuperata" (statutul Organizatiei Mondiale a Muncii).


Existenta pietei "secundare" a serviciilor este insotita de aceea a pietei "primare" (cu angajari stabile si un statut profesional inalt, asa numitele "slujbe bune" (good jobs). Peste tot in lume tinerii sunt atrasi de lumea bancara, cea a finantelor ori informaticii capabile sa ofere venituri anuale foarte ridicate si un statut social aparte. Ei se confrunta insa cu dificultati si accesul la acestea nu este facil, iar ceea ce lise ofera pare sa fie de cele mai multe ori un loc de munca tot in economia serviciilor insa calificat drept "bad job" (slujba rea).

J. Naisbitt, afirma insa ca este adevarat ca serviciile traditionale (arhaice) cum ar fi micul comert, serviciile de reparatii... sunt mari creatoare de locuri de munca noi. Dar ceea ce conteaza pentru modificarea structurii angajarilor in sectorul tertiar este ritmul de crestere al diferitelor ramuri. Ori, din acest punct de vedere ritmurile cele mai mari de crestere se inregistreaza pentru serviciile "nobile".

Prin urmare, meseriile cele mai dinamice in sectorul serviciilorsunt cele calificate din domeniul informaticii, marketingului, serviciilor bancare, dar si din domeniul cercetarii, invatamantului, serviciilor medicale, juridice etc. Realitatea economica foarte diversa a lumii serviciilor creaza dificultati mari tuturor celor ce vor sa surprinda intr-o teorie sau model complexitatea muncii si angajarii din tertiar.

Serviciile concentrate asupra optimizarii sistemului si mentinerii avutiei pe care o posedam deja, inclusiv forta de munca si aptitudinile - chiar daca sunt "neproductive" sau nemonetizate - au devenit in prezent o prioritate comparativ cu optimizarea productiei ce caracteizeaza revolutia industriala.

Principiul fundamental al numeroaselor activitati de servicii consta in "preocupare" si "impartasire" - cuvinte care sunt legate de activitati fara rezultate vizibile. A fi preocupat implica constientizare si motivatie de-a lungul timpului. Intr-o economie a serviciilor, clientul (care este fiecare dintre noi) trebuie sa invete, inainte de toate, sa aprecieze si sa pretuiasca mai curand munca efectuata decat sa admire produsul la punctul de vanzare. Altfel spus, serviciile necesita indemanarea oamenilor in timp ce fabricatia la scara mare necesita capacitate tehnologica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.