Caracteristicile interviului

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.96

nivel: Liceu

Dar se considera ca interviul devine o forma eficienta de comunicare, daca ea se desfasoara in ambele sensuri. Acest lucru presupune ca, rand pe rand, cei doi devin emitatori si receptori. De unde, introducerea in discutie a notiunii feed-back. Pe de alta parte, interviul se deosebeste de simpla conversatie, prin aceea ca se desfasoara cu un scop (obtinerea unor informatii), in conformitate cu un [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracteristicile interviului

Dar se considera ca interviul devine o forma eficienta de comunicare, daca ea se desfasoara in ambele sensuri. Acest lucru presupune ca, rand pe rand, cei doi devin emitatori si receptori. De unde, introducerea in discutie a notiunii feed-back. Pe de alta parte, interviul se deosebeste de simpla conversatie, prin aceea ca se desfasoara cu un scop (obtinerea unor informatii), in conformitate cu un plan.

In acelasi timp, masura in care interviul este o comunicare in dublu sens, relatia interpersonala care se stabileste in aceasta situatie, poate fi considerata ca fiind un rol. Evident, avem doua roluri: cel care adreseaza intrebarile si interlocutorul intervievat.^2 O prima concluzie certa poate fi formulata insa, cu usurinta: oricare ar fi tipul de interviu si in orice domeniu s-ar inscrie, un interviu reuseste in masura in care intervievatorul controleaza evolutia comunicarii.

Observarea Observarea in timpul interviului, urmareste doua directii principale:limbajul nonverbal ;decorul.Limbajul nonverbal poate completa/nuanta sau contrazice continutul comunicarii verbale. Principalele elemente de descifrat ale comunicarii nonverbale sunt: infatisarea interlocutorului, gesturi, expresie faciala, mimica, tinuta (imbracaminte si pozitia corpului), miscarea, vocea (intonatia, timbrul si volumul), privirea.

Vom adauga aici, distanta pe care o alege interlocutorul; "distante personale: •distanta intima- la mai putin de 45 centimetri;
Alegerea distantei este un semn pozitiv sau negativ al dorintei interlocutorului de a coopera. Distanta optima ar fi in jur de doi metri.

Trei metri sau peste trei metri (plus eventual, dorinta de a sta in fata biroului, aceasta fiind un semn al functiei/pozitiei intr-o ierarhie), ar putea semnifica reticente in comunicare, dorinta de al mentine pe intervievator intr-o postura de inferioritate. Dimpotriva, tendinta situarii in zona intima, poate fi un semn de agresivitate sau/si de persuasiune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.