Caracteristicile benzii de totalitate pe teritoriul Romaniei

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Eclipsa incepe la granita de vest a Romaniei putin inainte de 12h 30m TL (Timp Legal de vara), primele localitati intalnite fiind: Beba Veche, Cenad si Sannicolau Mare (figura 3). Banda de totalitate a eclipsei este marcata prin limitele sale, nordica si sudica, si prin linia centrala (se remarca punctul de "Greatest Eclipse" - maximul eclipsei, langa Ramnicu Valcea). In interiorul benzii sunt tra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracteristicile benzii de totalitate pe teritoriul Romaniei

Eclipsa incepe la granita de vest a Romaniei putin inainte de 12h 30m TL (Timp Legal de vara), primele localitati intalnite fiind: Beba Veche, Cenad si Sannicolau Mare (figura 3). Banda de totalitate a eclipsei este marcata prin limitele sale, nordica si sudica, si prin linia centrala (se remarca punctul de "Greatest Eclipse" - maximul eclipsei, langa Ramnicu Valcea). In interiorul benzii sunt trasate limitele benzilor de eclipsa totala cu durata mai mare decat 2m; 1,5m si 1m. Momentele principale ale eclipsei ca si marimea eclipsei sau/si durata fazei de totalitate, pentru pentru 27 localitati aflate in banda de totalitate si pentru alte 23 localitati din afara benzii de totalitate unde eclipsa va fi doar partiala, sunt date in tabelul 1.

Primul oras important care intra in eclipsa, Aradul, se afla la circa 18 km nord de linia centralitatii si va avea o faza de totalitate de 2m 14s. Capitala Banatului, Timisoara, important centru cultural si universitar, se va gasi la 30 km sud de linia centrala si va avea o faza de totalitate de 2m 8s. Dupa ce va acoperi pe rand orasele Lipova (20 km nord de linia centrala), Lugoj (15 km sud de linia centrala) si mai multe sate din judetul Timis, umbra Lunii intra in judetele Hunedoara si Caras Severin. Primul masiv muntos din tara acoperit de umbra Lunii va fi Poiana Rusca cu varful Padesu (1374 m) aflat chiar pe linia centrala.

Orasul Caransebes, aflat la aproximativ 35 km sud de linia centrala va avea o eclipsa totala de numai 1m 57s. Cu o eclipsa totala cam de aceeasi durata va fi Deva, capitala de judet, aflata la 40 km nord de linia centrala. Hunedoara si Hateg intra amandoua in interiorul benzii cu durata totalitatii mai mare decat 2minute. Aproape de Hateg, la Sarmizegetusa, unde se mai pastreaza ramasitele capitalei provinciei romane Dacia, se poate admira eclipsa din amfiteatrul roman, bine conservat pana in zilele noastre.

La sudul liniei centrale, intra in eclipsa Muntii Tarcului si Muntii Godeanu. Urmeaza apoi pitoreasca zona a Muntilor Retezat cu varfurile Retezat (2484 m) si Peleaga (2509 m), cu lacurile glaciare Zanoaga si Bucura si renumita rezervatie naturala. In nordul liniei centrale, eclipsa se intinde peste Muntii Sureanu. In nord-vestul acestui masiv muntos, intr-o ambianta naturala deosebita se va putea urmari eclipsa chiar din vechea cetate a lui Decebal - Sarmizegetusa Regia - sau din amfiteatrul natural de langa Costesti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.